Drugog festivalskog dana, u nedelju 16. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje “Preeksponirano” rediteljke Eleonore Veninove, a od 23h film “Seneka: o stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea.

U filmu “Preeksponirano”, fotografkinja Ana i njen suprug Filip nalaze se u svom letnjikovcu kada im mir naruši dolazak Maje, ćerke njihovih dugogodišnjih prijatelja, koju dugo nisu videli. Jedne noći, kada se Maja vrati u kuću prekrivena krvlju, Ana i Maja dele neobičan trenutak intimnosti. Majina tajna zaljubljenost u Anu otkriva sve neizrečene stvari koje su Ana i Filip godinama krili jedno od drugog.

U ostvarenju “Seneka: o stvaranju zemljotresa” u fokusu je pogled na odnos između stoičkog filozofa Seneke i Nerona, zloglasnog rimskog cara kome je bio mentor od detinjstva i koji ga je optužio da je planirao njegovo ubistvo.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Sestre” Linde Olte (17h) i “Voli polako” Marije Kavtaradze (19h).

Radnja filma “Sestre” prati Anastasiju i Dajanu, dve sestre koje žive u letonskom sirotištu. Kada saznaju da je američka porodica spremna da ih usvoji, Dajana jedva čeka da se preseli u Ameriku, dok je Anastasija manje uzbuđena idejom o napuštanju doma. Kada se njihova otuđena biološka majka Ala vrati u njihove živote, Anastasija čini sve da izgradi odnos sa njom, ali Ala ima druge planove.

Povezana vest:  Objavljen insert iz filma "Sunce mamino"

U filmu “Voli polako”, plesačica Elena i prevodilac znakovnog jezika Dovidas upoznaju se i ulaze u prelepi odnos. Dok zaranjaju u novu vezu, moraju da nauče kako da izgrade sopstvenu vrstu intime. Naziv filma uzet je iz istoimene pesme Lenarda Koena.

U selekciji “Severna Makedonija u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Čisto ljudski” Igora Ivanova, koji prikazuje šest karaktera u šest pametno isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Čiji sam ja pas?” reditelja Roberta Lakatoša, u selekciji “Novi mađarski film”. U ovoj dokumentarnoj satiri, ideologije uzgoja pasa služe kao metafore čovekove društvene i nacionalne politike.

Povezana vest:  Ejbel Ferara debituje na Brodveju

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa. Ovaj kinematografski esej vodi na dvomesečno putovanje mitskom rekom Misisipi kojom su krenuli 2019. godine. Vidimo ljude koje su sreli i brutalnu prirodu svakodnevnog života u gradovima duž Misisipija; zajednice razorene siromaštvom; loše zdravstveno stanje uzrokovano industrijskim zagađenjem; rasnu nejednakost.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Nakon posla” Erika Gandinija. Film tematizuje naše društvo kao društvo rada, koje nas uči da budem takmičarski orijentisani. Kako automatizacija i veštačka inteligencija prevazilaze ljudske kapacitete, bivamo primorani da ponovo razmislimo o ulozi koju posao igra u našim životima: većina poslova koji postoje danas mogla bi nestati za nekoliko decenija. Likovima i pričama sa četiri kontinenta, film traži egzistencijalni odgovor na to šta posao znači danas, kakve bi stvari mogle biti u budućnosti i šta će nam se dogoditi kada jednom prestanemo raditi.

Kao specijalna projekcija, u 15 časova u Bioskopu Abazija na Paliću biće prikazan film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

Povezana vest:  Oskarom nagrađen film "Slobodan i sam" na Beldoksu

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 21h biti prikazani filmovi “Više od života” (Aleksandra Lazarovski), “Vrsta testamenta” (Stephen Vuillemin), “Elektra” (Daria Kashcheeva) “Čekanje” (Volker Schlecht) i “Obredi” (Damián Vondrášek).

U selekciji “Studentski film”, od 14 časova u Bioskopu Abazija, na programu su filmovi “Vodi me, gde god” Nikole Polića, “Moj crveni film” Nenada Pržulja i “Svakako ću da krvarim” Sare Radulović.

U pratećem programu festivala, u 18:30 u Galeriji Otvorenog univerziteta biće otvorena izložba “Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30, izdanja manifestacije, i izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989” na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Na Velikoj terasi na Paliću, za 19:30 je zakazan razgovor Bogdanom Diklićem, dobitnikom nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca. U 23 časa u Bioskopu Abazija, na programu je koncert grupe Perpetuum Mobile.