Koriolan

Rejf Fajns, plemić u ulozi vojskovođe

Rejf Fajns je u karijeri igrao i dobre i loše momke, a u filmu „Koriolan“, koji otvara 39. Fest, prvi put glumi rimskog vojskovođu i – debituje u ulozi režisera.

U životu engleski plemić, osmi rođak princa od Velsa, Fajns (49) je na velikom platnu glumio u romantičnom „Engleskom pacijentu“, futurističkim „Čudnim danima“, „limunadici“ „Sobarica sa Menhetna“, ali je verovatno najviše traga ostavio briljantnim tumačenjem negativaca – nacističkog ratnog zločinca u „Šindlerovoj listi“, serijskog ubice u „Crvenom zmaju“ i lorda Voldemorta u filmskom serijalu „Hari Poter“.

I Koriolan je polumitski lik, a reč je o modernoj verziji Šekspirove drame o rimskom vojskovođi Kaju Marcijusu Koriolanu koju je snimao u Beogradu.

Za glavni grad Srbije, Fajns kaže da na velikom platnu „izgleda moćno kao Rim“.

Neke scene snimljene su u zgradi parlamenta u Beogradu, među brojnim statistima su i pripadnici srpske policije, a u filmu je korišćeno i mnogo dokumentarnog, arhivskog materijala, među kojima su snimci beogradskih uličnih protesta dvehiljadite.

Povezana vest:  Kejt Blančet dobitnica priznanja za životno delo

Fajnsov rediteljski debi, premijerno prikazan u Berlinu, po njegovom viđenju je priča o beznadežnosti sveta: „Vidite oko sebe konstantne ratove i svedočite da stalna netrpeljivost i ekstremno nasilje postoji svugde i da je samodestruktivnost sveta na delu.“

Rođen u Ipsviču, Engleska, 22. decembra 1962, u aristokratskoj porodici, Fajns je sin spisateljice Dženifer Laš i fotografa Marka Fajnsa, i najstariji od njihovo šestoro dece.

Dobitnik je Toni nagrade, dva puta je nominovan za Oskara. Ambasador je UNICEF-a.

I privatno, Fajns je – po tvrdnjama medija – nekad dobar, a nekad „nestašan“ momak.

Još na studijama upoznao je englesku glumicu Aleks Kingston, a venčali su se posle desetogodišnjeg zabavljanja, 1993 – iste godine kad se Fajns proslavio ulogom u „Šindlerovoj listi“.

Povezana vest:  Švarceneger priznao da još voli Mariju Šriver

Razveli su se četiri godine kasnije, a Fajns je u međuvremenu, 1995, započeo vezu sa Frančeskom Anis, koja mu je u jednoj izvedbi „Hamleta“ glumila majku.

Rastali su se posle 11 godina, 2006, a tabloidi su pisali da je razlog (opet) bila „druga žena“ – ovaj put izvesna rumunska pevačica.

Ipak, samo je jedna priča vezana za Ralfa Fajnsa nedeljama bila na naslovnim stranicama „žute štampe“ (mada se našla i u „ozbiljnijim“ novinama).

Naime, februara 2007. posada na „Kantasovom“ letu Sidnej-Mumbai „uhvatila“ je Fajnsa kako napušta avionski toalet sa 38-godišnjom stjuardesom. Iako su isprva sve poricali, stjuardesa je kasnije priznala da je imala „bliski kontakt“ sa Fajnsom u avionskom toaletu. Fajns, koji je tada u Indiju putovao u svojstvu ambašadora UNICEF-a, zadržao je tu titulu uprkos incidentu. Stjuardesa je, međutim, otpuštena.

Povezana vest:  Rasel Krou i Daren Aronofski rade na biblijskom blokbasteru

Fajns nije prvi put na Festu – gost je bio i pre dve godine, a kada je pre nepunih godinu dana završavao snimanje filma “Koriolan”, obećao je da će otvoriti 39. Fest – ako završi film na vreme.

Fajnsov debitantski projekat podržali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije – iznajmljujući opremu, vozila, ljudstvo i oružje.

U glumačkom ansamblu su zvezde Vanesa Redgrejv, Džerard Batler, Brajan Koks, kao i srpski umetnici Dragan Mićanović, Slavko Štimac i Svetislav Goncić, dok veći broj naših glumaca ima male uloge. Kostimograf je poznata srpska umetnica međunarodne reputacije Bojana Nikitović.