fest_2011

FEST 2011

Na ovogodišnjem FEST-u četiri kanadska filma

 

Kanadska kinematografija je na ovogodišnjem, 39. Međunarodnom beogradskom filmskom festivalu FEST predstavljena sa četiri filma, rekao je danas savetnik pri ambasadi Kanade u Beogradu Kenet Suli. Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare FEST-a Kenet Suli je rekao da će večeras od 19.00 časova u Sava centru, u Glavnom programu, biti prikazan film „Barnijeva verzija“ reditelja Ričarda Luisa, rađen prema motivima knjige Mordekaja Rišlera.

Prema njegovim rečima, film, kao i knjiga koja je u prevodu na srpski jezik objavljena u izdanju beogradskog „Platoa“, kroz poetičnu priču o društveno nekorektnom životu Barnija Panofskog prikazuje deo kanadskog i montrealskog duha. Film „Barnijeva verzija“ biće prikazan u Velikoj sali Sava centra i sutra od 11.00 časova.

Povezana vest:  Hale Beri i Kolin Farel dodeljuju Zlatne globuse

Kenet Suli je dodao da će na ovogodišnjem FEST-u, u Domu omladine Beograda, biti prikazan i kanadski film „Zgarišta“ reditelja Denija Vilneva. Taj film bavi se pričom o dva libijska emigranta koji odrastaju u Kanadi, ali se nakon majčine smrti vraćaju u svoju zemlju i tamo saznaju neke do tada nepoznate činjenice o majci.

U programu „Panorama svetskog filma“ biće prikazano ostvarenje „Deset i po“ reditelja Danijela Grua o socijalnom radniku koji pokušava da pomogne izuzetno problematičnom desetogodišnjem dečaku.

Povezana vest:  Poslednja noć Monti Pajtona ponovo u Cineplexx bioskopima

-Film govori o teškoćama kanadskih socijalnih službi i ja preporučujem i srpskim socijalnim radnicima da ga pogledaju i vide da se u tom poslu svi susreću sa sličnim problemima – rekao je Kenet Suli.

Publika FEST-a biće u prilici da pogleda i film „Sramni čin“ Nelofera Pazira o odnosima i običajima u ruralnoj muslimanskoj kulturi u Avganistanu. Gost današnje konferencije za novinare bio je i reditelj španskog filma „Osamnaest obroka“ Huan Karlos Veljido, koji je istakao da njegovo delo ne govori o tome šta ljudi jedu, nego kako jedu.

Prema njegovim rečima, u današnje vreme kada su internet i društvene mreže veoma zastupljene, obroci su jedini trenuci kada se porodice okupljaju i provode kvalitetno vreme zajedno.

Povezana vest:  Novi dokumentarni film o Karađorđu na engleskom jeziku

-Problemi koji postoje u porodici često se potiskuju, a vreme obroka je često trenutak kada se ti problemi iznose i kada se o njima može razgovarati – rekao je Huan Karlos Veljido, čiji će film biti prikazan večeras od 23.00 sata u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u programu „Evropa u Evropi“.

U glavnom programu 39. FEST-a večeras će u Velikoj dvorani Sava centra od 22.00 časa biti prikazan film Vudija Alena „Upoznaćeš visokog crnog muškarca“ s Entonijem Hopkinsom, Naomi Vots i Antonijom Banderasom u glavnim ulogama.