Drugi dan desetog Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), obeležila je rasprodata premijera restauriranog kultnog dugometražnog animiranog filma – Akira, zatim izložba digitalne umetnice Vesne Filipović – MOTOKO, ali i dupke puna radionica, britanskog reditelja Pitera Vebera.

Da je uvođenje kategorije Anime na JSFF pravi potez, pokazuje i interesovanje publike za ovaj žanr, i činjenica da su karte za projekciju čuvenog animiranog filma iz osamdesetih – Akira, u najnovijoj 4K rezoluciji, planule za samo dva dana. U prepunoj sali Cineplexx Galerije, publika je imala priliku da uživa u jednom od  najvećih animiranih filmova svih vremena, i to u novom ruhu,  čiju režiju potpisuje Kacuhiro Otomo

Adaptiran prema istoimenoj mangi iz 1982, odvija se iza distopijskih kulisa 2019. godine. Radnja filma smeštena je u period 1988. godine, kada je u oblasti Kanto u Japanu izbio Treći svetski rat izazvan upotrebom nove vrste oružja za masovno uništenje, kratak je opsi radnje filma Akira.

U Jugoslovenskoj kinoteci, otvorena je izložba digitalne umetnice Vesne Filipović, pod nazivom MOTOKO, koja će trajati do kraja festivala, odnosno do 12. novembra.

Vesna je premijerno u Beogradu prikazala radove inspirisane Japanom iz dve tematski različite, ali umetnički povezane serije, pod nazivom “LMD Clique” i “Japanska serija“.

Povezana vest:  Majli Sajrus potrošila 50 hiljada dolara kako bi smršala

Prva serija je inspirisana pop-art ikonama kao što su; Dejvid Boivi, Endi Vorhol, Baskijat, Jajoi Kusama. Vesna je kreirala svet intrigantnih, minimalnih, zabavnih i trenutno prepoznatljivih geometrijskih karaktera kao omaž umetnicima koji su svojim delima inspirisali razne vrste kulturnih revolucija. “Japanska Serija” Vesne Filipović predstavlja posvetu japanskim ženama, njihovoj unikatnoj lepoti, kulturi i duhu. Vesnin stil naglašeno je geometrijski, sa bojama koje u njenom svetu predstavljaju lepotu jednostavnosti. Njeni karakteri su kompleksni, ali uvek precizni i čistih linija.

Fakultet dramskih umetnosti juče je bio domaćin JSFF radionice koju je vodio gost festivala i predsednik ovogodišnjeg žirija, reditelj Piter Veber. Učesnici glumci i reditelji imali su prilike da čuju dublje sagledaju proces pripreme snimanja kroz iskustvo Pitera Vebera, ali i zajedno obrađuju scene koje je reditelj pripremio samo za ovu priliku.

Trećeg dana, JSFF će ugostiti od 14.00 na Fakultetu dramskih umetnosti poznatu kasting direktorku Lusi Lenoks, koja će održati predavanje i razgovor sa studentima, nakon čega će biti upriličen koktel i druženje u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home. Višestruko nagrađivana, Luci Lenoks je radila sa više od 100 svetskih produkcija, čija lista klijenata uključuje Netflix, Fox, Amazon, BBC, Sky, Hulu, Lionsgate, Paramount, ABC, Disney, NBC i MediaPro

Na repertoaru bioskopa Cineplexx Galerija večeras od 18.00 je film Da li ste videli ovu ženu? (Dušana Zorića i Matije Gluščevića) a od 20.00 japanski film Sakana (The Fish Tale ) . 

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) publiku očekuje raznovrstan program.

Povezana vest:  Autor Marvelovih stripova, Sten Li proslavio 92. rođendan

Od 17.00 će biti prikazani kratkometražni filmovi Empty (Bunta Kawamoto), Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj (Teodora Arsić), Prenos uzivo/ Live Transmission ( Yoshinobu Nakamura), Homo Homini Lupus (Mima Miljković), Pamti (Olja Pokrajac), Rapollo River (Sumito Sakakibara) i U ramenima (Tara Gajović).

Od 19.00 na programu je panel: ANIMATION JAPAN X EUROPE

Učesnici panela su: Vojin Vasović (reditelj), Miloš Tomić (reditelj I vizuelni umetnik) Takeshi Sone kinematograf), čije dve anime će biti prikazane odmah zatim u bioskopskoj Sali Kinoteke, kao i Predrag Milošević (šef katedre za animaciju na SAE Institutu u  Belgradu).

Povezana vest:  Gran pri za Paskaljevićev film u Španiji

Od 20.00 na programu u Jugoslovenskoj kinoteci je serija kratkometražnih animiranih filmova:

Proleće, leto, jesen, zima…i… (Takeshi Sone), Prokleta kamera mog oca (Miloš Tomić), Uvećani grad / Magnified City (Isaku Kaneko), Monolit (Sota Fukushima), Starry Will (Jiajing Yin), Noćni jastreb nije jastreb / The nighthawk is not a hawk (Wang Junjie), Monk Seishin (Ryotaro Miyajima), Oseti svet / Feel The World (Haruko Koga), Oblik slona / Shape of the Elephant (Sam Kuwa), Odlazak / Departure (Takayuki Yoshikawa), Moj univerzum ovde / My Universe Here (Takeshi Sone)

Za kraj dana imaćemo prilike da vidimo i srpske profesionalce angažovane u filmsko stvaralaštvo u Japanu, direktora fotografije Ivana Kovača koji je radio sa rediteljem Rionne McAvoy na društveno angažovanom dokumentarnom filmu The Ones Left Behind

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

Foto: Babeya Media