Zbog velikog interesovanja otvorena dodatna projekcija filma “Jadna stvorenja” u nedelju, 26. novembra u okviru programa 29. FAF-a
Istog dana biće održana i počasna projekcija restaurisane verzije Nostalgije, remek-dela Andreja Tarkovskog
Zbog velikog interesovanja publike otvorena je dodatna projekcija filma “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa dobitnika Zlatnog lava u Veneciji u okviru programa 29. Festivala autorskog filma (FAF). Film će biti prikazan u nedelju, 26. novembra u 13.30 časova u sali 1 mts Dvorane.

Od reditelja Jorgosa Lantimosa i producentkinje Eme Stoun dolazi neverovatna priča o fantastičnom napretku mlade žene, Bele Bakster (Stoun), koju briljantni naučnik, dr Godvin Bakster (Vilem Defo) ponovo vraća u život. Pod Baksterovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa Dankanom Vederbernom (Mark Rafalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom sveta. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Povezana vest:  KO JE LORA KINI AKA MUTANT X-23?

Povodom 40 godina od nastanka, festival će u terminu Počasne projekcije u nedelju, 26. novembra u 16.30 časova prikazati restaurisanu verziju Nostalgije u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog (takođe u sali 1 mts Dvorane). Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.

S obzirom na to da Jugoslovenska kinoteka ne poseduje kopiju ovog filma, to će ujedno biti prva filmska projekcija Nostalgije u Beogradu nakon FEST-a 1984. Sumirajući svoj rad na Nostalgiji, Andrej Tarkovski je zapisao: “Svi moji filmovi, na jedan ili drugi način, govore o tome da ljudi nisu usamljeni i napušteni u kosmosu, već da su bezbrojnim nitima povezani sa prošlošću i budućnošću; da svaki čovek, živeći svoj život, dodaje jednu nit koja ga povezuje sa celim svetom, zapravo sa celokupnom povešću čovečanstva.”

Povezana vest:  Nov trejler za film "Žućko -priča o Radivoju Koraću"

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni mts Dvorane kao i preko sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/29-faf

Trejler filma Jadna stvorenja: https://www.youtube.com/watch?v=gc15ZSpwZiM

29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu. Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje „Lost Country“ autora Vladimira Perišića. Ovogodišnji dobitnik nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti je Boro Drašković. Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Povezana vest:  Specijalna projekcija za dame uz premijeru filma „Mračne ulice Menhetna"

Sve informacije o festivalu biće objavljivane na sajtu www.faf.rs.