Projekcijom filma, Mama, da li si to ti?, reditelja Jođija Jamade počeo 10. JSFF

Deseti Japansko-srpski festivala filma (JSFF), koji će trajati sve do 12. novembra, svečano je otvorio sinoć u Cineplexx Galeriji proslvljeni britanski filmski i TV reditelj, Piter Veber (Peter Webber).

Dobrodošli na deseti Japansko-srpski festival filma! Čestitam na značajnom jubileju. Vrlo sam srećan što sam u Beogradu i što ću pogledati na ovom festivalu sve filmove i srpske i japanske produkcije. U današnje vreme, sa svim problemima koji nas okružuju, kao što je rat, promovisati kulturne događaje koji u fokusu imaju razumevanje između različitih kultura je jako važna stvar. I veoma je važno podržavati nezavisne filmove, budući da su u ponudi najviše superherojski filmovi iz Amerike. Tako da je neverovatno dragoceno što se širom sveta prave autorski i umetnički filmovi i ovo je izuzetna prilika da se pogladaju filmovi koji dolaze iz nekog drugog podneblja i iz neke druge kulture.“ – rekao je između ostalog Piter Veber, obraćajući se publici na otvaranju festivala.

Publiku je pozdravio i savetnik u ambasadi Japana, gospodin Tecuja Cubota (Tetsuya Tsubota), na vrlo tečnom srpskom jeziku, zahvalivši se organizatorima za stvaranje novih kulturnih veza.

Povezana vest:  Prodata prava za erotski film Silvestera Stalonea

Pored Vebera publici se obratio još jedan gost JSFF-a i takođe uvaženi član žirija, reditelj Masakazu Kaneko, koji se osvrnuo na značaj ovakvih manifestacija, jačanju interkulturalnih odnosa i upoznavanju drugih kultura.

Direktorka  Japansko-srpskog festivala filma, Jovana Stević pozdravila je publiku i goste festivala i zahvalila se pokroviteljima i partnerima, koji svakako daju veliki kredibilitet i podršku ovom festivalu. U publici je bila još jedna gošća JSFF-a, slavna kasting direktorka iz Španije – Lusi Lenoks (Luci Lenox), kao i šest autora kratkometražnih filmova koji su došli iz Japana. Jovana je podsetila na prethodnih deset godina festivala, upornosti, velikog zalaganja, rada i pre svega istrajnosti, zbog koje ovogodišnji festival i ima za temu „Trajanje“

„Baš ta reč najbolje opisuje put koji je JSFF prolazio od osnivanja, prevazilazivši globalne izazove i rastao je, razvijao se, negujući jedno prijateljstvo. JSFF je prepoznao mnoge, danas uticajne reditelje i filmske profesionalce. Posebno nas raduje što smo bili platforma koja je podržala na taj način njihov razvoj. Svedoci smo da se japanski i srpski film kroz ovaj format kulturne razmene dopunjuju. Na brojnim projekcijama koje smo organizovali i van granica Srbije i Japana, posetioci su često dolazili podstaknuti naslovima i autorima jedne zemlje i otkrivali kinematografiju druge.“  –  istakla je Jovana.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima

Programski direktor festivala, Jakša Nikodijević, podsetio je na bogat program koji nas očekuje na 10. JSFF-u: „Tokom pet dana intenzivnog filmskog programa ovde, u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, imaćete priliku da vidite četiri programske celine: dugometražni i kratkometražni takmičarski program i revijalno, Japanske serije i anime, a poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade.

O nagradama u dugometražnoj selekciji odlučivaće žiri u sastavu: predsednik žirija reditelj Piter Veber, reditelj Masakazu Kaneko, glumica Monika Romić i trostruki dobitnik JSFF nagrade za kratki film, reditelj Ognjen Petković. Dok će nagrade za kratke filmove dodeliti žiri u sastavu: Florjan Hohr iz Nippon Connection, reditelj, Takeši Sone, još jedan JSFF alumni, prošlogodišnja dbitnica nagrade za najbolji kratki film, rediteljka Maša Šarović i reditelj Igor Stanojević“

Projekcijom filma Mama, da li si to ti!? (Mom, is that you!?) čuvenog  japanskog reditelja – Jođija Jamade (Yoji Yamada) počeo je 10. Japansko-srpski festival filma. Ovaj film je u takmičarskoj selekciji, a za reditelja, koji je nedavno napunio 92 godine, važi da je majstor pripovedanja o porodičnim odnosima i socijalnim prilikama u društvu. Film će zasigurno obeležiti i vrhunac slavne karijere japanske glumice Sajuri Jošinage.

Povezana vest:  Gaj Pirs u filmu o ljubavi i braku

Drugog dana JSFF-a u Cineplexx Galeriji, očekuje nas premijera japanskog filma „Decembar“, reditelja Anšula Čauana (Anshul Chauhan), dok ljubitelje japanske anime očekuje prava poslastica –  premijera legendarnog animiranog filma Akira u 4K restauriranoj verziji, koji je režirao Kacuhiro Otomo.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), drugog dana  festivala na programu je izložba digitalne umetnice, Vesne Filipović, MOTOKO, inspirisane Japanom, koja se otvara u 19.00, posle čega sledi blok kratkometražnih filmova: Čuvam te (Mimi Vlaović), Kaiju devojka/ Kaiju Girl (Takafumi Sakabe), Duhovi na mojim leđima (Nikola Stojanović), Tanđinsan tekstili / Tenjinsan Textiles (Michael Lyons, Haruka Mitani), Poslednji čin (Una Bojić), Dani Naoto i Misaki / The Days of Naoto and Misaki (Masao Konno), Fitness Jim (Ognjen Isailović).

Program drugog dana u Kinoteci zatvara dugometražni film Love Is Outdated, japanskog reditelja mlađe generacije, Jusakua Okamotoa (Yusaku Okamoto)

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

Foto: Baberya Media i Miloš Trajković – Kadrovit