MovieTape

Vranjska Škola animiranog filma postaje javna ustanova

Škola animiranog filma (ŠAF) u Vranju, koja ima 40 polaznika, uglavnom dece školskog uzrasta, nakon 25 godina postojanja dobija status javne ustanove grada Vranja, rekla je danas direktorka te škole Snežana Trajković.

-ŠAF je jedan od najprepoznatljivijih kulturnih predstavnika Vranja ali i Srbije, naša godišnja produkcija broji između deset i 15 animiranih filmova. Članovi smo i svetske organizacije animiranog filma ASIFA čije je sedište u Ansiju u Francuskoj, a čiji je pokrovitelj Unesko – rekla je Trajkovićeva.

Povezana vest:  Tomu Henksu nagrada za humanist

Prema njenim rečima, u organizaciji ŠAF-a ove godine će se u Vranju od 19. do 25. avgusta održati festival „Zlatni puž“ i osam internacionalnih radionica dečjeg animiranog filma, za koje su dolazak već potvrdila deca iz Indije.

-Srbija je u svetu poznata po dobro razvijenom dečjem animiranom filmu, a nosilac tog razvoja u kontinuitetu 25 godina je upravo vranjski ŠAF. Učestvujemo na velikom broju svetskih festivala, a naši stručnjaci radionice za izradu animiranih filmova drže i u gradovima širom Srbije“, rekla je Trajkovićeva.

Povezana vest:  Rene Ruso u ekipi filma Tor

ŠAF je nastao u Vranju 1987. godine na temeljima Kluba ljubitelja filmske umetnosti, do 1994. radio je u okviru Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, a od 1994. godine, kada je „Abrašević“ prestao da postoji, ŠAF postaje d.o. „Filmska zajednica ŠAF“.