MovieTape

Avala film rešenje ili propadanje večeras u Kinoteci

 

Dokumentarac „Avala film rešenje ili propadanje“ reditelja Srđana Kneževića biće prikazan večeras od 22.00 časa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u okviru ovgodišnjeg 39. FEST-a, najavljeno je danas u Sava centru.

Reditelj Srđan Knežević rekao je na redovnoj konferenciji za novinare FEST-a da film govori o istoriji Avala filma od 1947. godine, ali i o sadašnjoj situaciji tog preduzeća, koje je nekad uspešno radilo i zapošljavalo puno filmskih radnika.

Povezana vest:  Premijera filma "Grozan ja 2" 27. septembra u "Sinepleksu"

Kneževićev novi film je nastao od materijala preostalog od njegovog prošlogodišnjeg dokumentarca „Centar za pranje filmova“, koji govori o najizrazitijim problemima i aferama srpske kinematografije, kao što su propadanje preduzeća „Avala film“, loša privatizacija bioskopske mreže „Beograd filma“, prodaja „Dunav filma“ i drugi.

Knežević istakao je da nakon premijere filma „Centar za pranje filmova“ nije usledila nikakva reakcija niti državnih organa niti ljudi iz vlasti, i da su svi problemi koji su postojali i dalje aktuelni.

Povezana vest:  "Ratovi zvezda" najočekivaniji film 2015.

-Zbog toga nemam očekivanja da će prikazivanje ovog filma nešto pokrenuti, osim što se nadam da će u predizbornoj godini vladajuća koalicija odlučiti da učini nešto dobro i rešiti problem Avala filma – rekao je Knežević.

U dokumentarcu „Avala film rešenje ili propadanje“ govore reditelji, kritičari i drugi filmski poslenici Goran Paskaljević, Želimir Žilnik, Slobodan Šijan, Branislav Lečić, Božidar Zečević, Marina Đurašković, Ranko Petrić, Petar Volk, Radoslav Zelenović i drugi.

Povezana vest:  Sin Majkla Daglasa se izjasnio krivim u aferi sa drogom