gospodin_niko_plakat

„Gospodin Niko“ (Mr. Nobody) od 7. marta u DKC-u

Naučno-fantastični film “Gospodin Niko” koji je režirao belgrijski autor Jaco Van Dormael, u kome igraju Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Rhys Ifans i drugi, od ponedeljka, 7. marta, biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra.

Radnja filma je smeštena u 2092. godinu i prati Nema, 118-godišnjeg starca, poslednjeg smrtnog čoveka među ljudima koji su postal besmrtni zahvaljujući naučnim dostignućima. Ležeći na samrti, on se priseća svog dugogodišnjeg života i ljubavi koje je imao.

Povezana vest:  Treći nastvak "Sumrak sage" oduševio publiku

Budžet filma je bio 37 miliona dolara i svrstan je u najskuplje belgijske filmove. Budžet je odobren zahvaljujući čuvenom imenu reditelja i snazi scenarija. Pola budžeta je obezbedio producent Phillipe Godea kroz svoju producentsku kompaniju Pan Europeene, a drugu polovinu su obezbedili distributeri Wild Bunch i Pathe. Film je sniman u Belgiji, Nemačkoj i Kanadi.

-Ovo je eksperimentalni film sa velikim budžetom koji govori o mnogo različitih života koje jedna osoba može da živi u zavisnosti od toga kakve izbore napravi. Ovo je priča o neograničenim mogućnostima sa kojima se svaka osoba suočava. Postoje dobri i loši izbori u životu. Jednostavno, svaki izbor će kreirati drugačiji život za svakog. Zato je zanimljivo biti živ. Imao sam mnogo sreće što sam dobio priliku da snimim ovaj film u ovo vreme. Možda je izgledao manje rizičan nego što je bio. Producenti nisu znali kakav će moj film biti. Gledali su moje ranije filmove. Uvek je iznenađenje kakav će film biti na kraju, čak i filmskom stvaraocu. Dugo mi je trebalo da ga napišem, pripremim, nađem finasijere, snimam, montiram. – kaže o svom filmu reditelj.

Povezana vest:  Eva Mendes u kriminalističkom filmu

Film je premijerno bio prikazan na 66. Venecijanskom filmskom festivalu na kome je osvojio dve nagrade – Jaco Van Dormael (Biografilm Awar – fiction i Sylvie Olive za best technical contribution), a reditelj je bio u nominaciji za Zlatnog lava.

Trejler možete pogledati OVDE!