Dugometražni dokumentarni film „El Šat – nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka biće prikazan u petak, 22. marta u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Nakon projekcije, razgovor sa autorom filma vodiće Ana Knežević, kustoskinja MAU. Ulaz je slobodan, uz prijavu na mejl [email protected].

Film je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a u Beogradu je prikazan u okviru 29. Festivala autorskog filma.

„El Šat – nacrt za utopiju“ govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom II svetskog rata.

Povezana vest:  U bioskopima u junu "Svet iz doba Jure", u julu "Terminator"

Stotine promrzlih i izgladnelih ljudi pluta na brodovima usred Mediterana bežeći od rata. Scene koje u poslednje vreme viđamo na vestima – ali godina je 1944. i izbeglice beže iz Evrope u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a pre dolaska nemačke vojske, Tito je uz pomoć saveznika odlučio da evakuše 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gde su dve godine živeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo da pokaže Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kada se završi rat. Ovo je priča o njima.

Povezana vest:  Predstavljamo vam prvi trejler za film „Jedini izlaz” sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi

Producent filma je Kompot iz Zagreba (Tibor Keser), dok je srpski koproducent Horopter Filmska produkcija (Iva Plemić Divjak). Film je produciran uz učešće brojnih autora i kreativnih saradnika iz Srbije. Jelena Maksimović potpisuje montažu, a Vladimir Živković dizajn i miks zvuka. Postprodukcija filma i istraživanje dela arhivskog materijala takođe su urađeni u Srbiji.

O autoru

Ivan Ramljak filmski je kritičar, istaknuti reditelj i nezavisni kustos. Iza sebe ima brojne dokumentarne i igrane filmove, dok je dokumentarac „O jednoj mladosti” osvojio niz međunarodnih nagrada i priznanja. Odnedavno radi kao selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Njegova dosadašnja filmografija uključuje sledeće filmove: „Baba Višnjina 38” (2008, dokumentarni), „Najpametnije naselje u državi” (2009), „Oslobođenje u 26 slika” (2009), „In Utero” (2011), „Trapula” (2013), „Kino Otok” (2016, dokumentarni), „O jednoj mladosti“ (2020) i druge filmove.

Povezana vest:  Mark Veb debituje u TV serijama

Foto: Promo