NEPRIJATELJ

Film Neprijatelj Dejana Zečevića večeras na FEST-u

Reditelj Dejan Zečević rekao je danas da njegov novi film „Neprijatelj“, kojim će večeras biti zatvoren 39. FEST u Sava centru, daje drugačije perspektivu onoga što se događalo u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina 20. veka.

Zečević je na konferenciji za novinare u Sava centru rekao da ga je scenario koji je napisao Đorđe Milosavljević privukao upravo zbog te drugačije perspektive, ali i zbog prelaza iz bratstva, prijateljstva i dobrih odnosa u neprijateljstvo iz suludih razloga.

Scenarista Đorđe Milosavljević je istakao da je „Neprijatelj“ priča inspirisana stvarnošću, ali da nije bazirana na nekom istinitom i stvarnom događaju, već da je to ratna priča koja može da se desi bilo gde.

Povezana vest:  RATNIK Stiže u bioskope 17. novembra

U filmu igraju Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović, Marija Pikić, Slavko Štimac, Dragan Marinković, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Duško Mazalica i Vladimir Đorđević.

Glumac Tihomir Stanić je zahvalio reditelju Dejanu Zečeviću na divnoj saradnji i na tome što je glumcima iz Republike Srpske ukazao poverenje i dao im neke od glavnih uloga.

Prema njegovim rečima, Dejan Zečević je time, što je šansu pružio i nekim mladim i ne tako poznatim glumcima, pokazao hrabrost koja mu se isplatila.

Slavko Štimac, koji tumači lik Veska, rekao je da film može da se poredi o stvarima na širem planu, jer mediji vrlo lako nešto predstave kao istinu ili laž, i to tako vešto da unesu zlu krv među ljude.

Povezana vest:  Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

Dejan Zečević je na konferenciji za novinare istakao da je tokom snimanja najviše problema imao sa ovcama, koje nikako nisu mogli da nateraju da idu u željenom pravcu.

-One su se ili penjale na krov, ili napadale ekipu koja je stajala sa strane, ali nikako nisu htele da idu pravo, tako da svim rediteljima savetujem da u svojim filmovima izbegavaju ovce – našalio se Zečević.

Povezana vest:  Forbs: Spilberg uticajniji od Opre

Film „Neprijatelj“ je priča o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja. Radnja se događa 1995. godine.

Mali inženjerski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jedinice nose mračna sećanja na protekle godine.

Film „Neprijatelj“ sniman je osam nedelja na Kozari, u Banja Luci, Prijedoru, Mrkonjić gradu, Bosni i Hercegovini, a koštao je 1.010.000 evra.

Film će biti prikazan večeras u Velikoj sali Sava centra od 19.00 časova, čime će biti zatvoren 39. FEST na kome je prikazano 70 filmova u šest programskih celina.