Jedanaesto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma koji se održava od 4. do 7. jula 2024. u Bajinoj Bašti, otvoriće glumica Ivana Zečević. Time se nastavlja ranije uspostavljena tradicija da mladi glumac ili glumica, koji je doživeo/la veliki uspeh u prethodnoj godini, otvara novo izdanje ovog festivala kratkometražnog igranog filma. Uživali smo u njenim ulogama u serijama “Grupa”, “U klinču”, “Kalkanski krugovi”, filmovima “Munje: opet!”, kao i “Matura” koji je nagrađen u Bajinoj Bašti, a radujemo se svim narednim koje je očekuju.

Ivana Zečević je o festivalu i svojoj ulozi na njemu rekla:  „Bašta Fest je za mene, otkad sam počela da ga pratim, simbol mladosti, radosti i dobrog filmskog programa. Velika mi je čast što ću otvoriti baš takav festival, koji se bavi mladom i neustrašivom energijom u sred najlepše prirode. Ovo će ujedno biti i prvi put da dolazim na Bašta Fest i ne sumnjam da će biti magično.”

Povezana vest:  Na konferenciji za novinare predstavljen program petog izdanja Dunav film festa

Prethodnih godina Bašta Fest otvorili su Nikola Rakočevič, Slaven Došlo, Marko Janketić, Hana Selimović, Milan Marić, Isidora Simijonović, Filip Đurić, Ivana Vuković, Milica Janevski, Mladen Sovilj, i Milena Radulović.

Ovogodišnji slogan festivala “A gde je tvoj centar?” skreće pažnju na decentralizaciju kulture i podseća nas koliko je važno da nađemo svoj centar, u sebi, ali i na nekoj nama najdražoj lokaciji. Autorka plakata je Milica Milosavljević.

Povezana vest:  Verila se Keri Maligan

Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a ovaj festival postao je kulturna oaza koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima. Program Bašta Festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce.

Povezana vest:  Kristen Stjuart: Moja Snežana je opasna devojka!

Foto: Antonio Ahel/ATA Images