Jugoslovenska kinoteka 6. juna ove godine slavi 75 godina od osnivanja. Jubilej će obeležiti dodelom Zlatnog pečata, najvišeg priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, srpskom glumcu, Predragu Mikiju Manojloviću.

Nagrada će biti uručena šestog juna u 19 časova, u sali „Makavejev” (Uzun Mirkova 1), nakon čega će uslediti otvaranje 26. Festivala nitratnog filma. Istog dana u 12 časova Jugoslovenska kinoteka će upriličiti svečanost na kojoj će svoju biblioteku imenovati po gospođi Olgi Dobrović (1903-1994), koja je biblioteku osnovala i o njoj se starala više decenija, a tom prilikom biće predstavljena i poštanska marka koju u čast jubileja Kinoteke izdaje Pošta Srbije.

„Ovaj jubilej Jugoslovenska kinoteka koristi da dodeli svoje najveće priznanje za doprinos filmskoj umetnosti jednom od najznačajnijih naših glumaca, Predragu Mikiju Manojloviću. Reč je o glumcu impresivnog opusa, kako u pogledu broja uloga, tako i njihovog kvaliteta. Može se reći da je taj odnos kvantiteta i kvaliteta uloga veoma redak, ako ne i jedinstven u našoj kinematografiji. Gluma Mikija Manojlovića obeležila je nekoliko razdoblja jugoslovenskog i srpskog filma, zapažene uloge ostvario je i izvan ovih prostora, a sve do ovog trenutka on nastavlja da stvara jednako kvalitetno i utisak je da njegov glumački opus ne beleži periode stagnacije. Pored svega toga, treba istaći i da je Miki Manojlović uneo jedan osoben glumački pristup u naš film, tumačeći najčešće psihološki kompleksne karaktere, krećući se sa lakoćom između svedenog i ekspresivnog glumačkog izraza.”, izjavio direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Povezana vest:  Film "Knjiga o džungli" od 14. aprila u bioskopima

Dodeli Zlatnog pečata prethodi retrospektiva filmova Mikija Manojlovića, koja će biti na programu Jugoslovenske kinoteke od 1. do 5. juna u sali „Makavejev”. Retrospektiva obuhvata 13 naslova iz različitih faza karijere glumca, kako iz domaćih, tako i stranih produkcija.

Festival nitratnog filma trajaće od 6. do 16. juna i na njemu će biti prikazano oko 40 naslova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike. Kuriozitet predstavlja amaterska dokumentarna reportaža iz 1937. godine u boji, pod nazivom Kraljevina Jugoslavija, koju je snimio Britanac Džon Kinsmen, prateći delegaciju francuskih ratnih veterana koja je proputovala čitavu Jugoslaviju od severa ka jugu, da bi stigla na otkrivanje spomenika na Zebrenjaku kod Kumanova, povodom obeležavanja 25 godina Kumanovske bitke. Publika će, između ostalih, imati prilike da vidi i ostvarenja Junaci pakla (1929) Vilijama Vajlera, Bio je otac (1942) Jasudžira Ozua, kao i najnoviju restaurisanu kopiju kultnog filma Čovek sa filmskom kamerom (1929) Dzige Vertova.

Povezana vest:  'Zlatni toranj' za film Andreasa Drezena

Izražavajući zadovoljstvo što će biblioteka poneti ime Olge Dobrović, direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, istakao je da: „Olga Dobrović nije samo osnovala biblioteku i brinula se o njoj, već ju je učinila jednim od najbitnijih mesta za proučavaoce filma kod nas. Biblioteka pod njenom upravom bila je mesto susretanja i razmene ideja, a sama Olga Dobrović nastupala je kao spona između svih onih koji su tragali za znanjem o filmu. Kao veliki poznavalac filmske literature, ali i umetnosti i kulture uopšte, bila je „nezvanični pedagog” čitavoj generaciji filmskih teoretičara, ali i autora, kao što su Vlada Petrić, Dušan Stojanović, Branko Vučićević, Dušan Makavejev, Vladeta Lukić, Vladimir Pogačić i drugi.”  Olga Dobrović bila je supruga čuvenog slikara Petra Dobrovića i njegova inspiracija za seriju portreta.

Povezana vest:  Tom Felton stiže u Beograd! (VIDEO)