Prethodne, četvrte večeri Beldocs festivala, obeležile su sjajne premijere i pune sale.

U Domu omladine Beograda, nesvakidašnja atmosfera na premijerama domaćih filmova, koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazan je film „Džojmejkers rediteljke Jelena Radovanović, koji se  bavi muzičkim majstorstvom romskih trubača  sa juga Srbije.

Jelena je posle projekcije filma izvela trubače na binu što je potpuno oduševilo prisutne u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sinoć je prikazan i film „Kad opet porastem“, mlade rediteljke Jovane Avramović,  koja se vraća u rodni grad, kako bi istražila duboko ukorenjen osećaj praznine koji je prati. Ovaj film je u  takmičarskom programu za najbolji kratkometražni film.

Povezana vest:  Filmski festival "DANI FRANKOFONIJE" u Domu omladine Beograda

 

Četvrtog dana festivala, održan je i poslednji deo Beldocs specijala „Opstanak nije dovoljan“ i to u  Dvorani Kulturnog centra Beograda. Prikazan je film: „Teraforma“ koji prati istoriju i posledice ljudske želje da zauzda prirodu prilagođavajući je sopstvenim potrebama. Nakon projekcije Srećko Horvat razgovarao je sa savremenim filozofom Federikom Kampanjom. U okviru istog programa u Jugoslovenskoj kinoteci prikazan je film „Okupirani grad“, čuvenog oskarovca, Steva Mekvina.

Povezana vest:  GRAND PRIX 11. BALKANIME OSVOJIO POLJSKI FILM "BAZEN"

Kultno dokumentarno ostvarenje „Kramb“, Terija Zvajgofa, koji slavi 30 godina od svoje premijere, prikazan je u Kinoteci u kosovskoj pred mnogobrojnim fanovima. Pre prve bioskopske premijere u Srbiji za ovaj poznati  dokumentarac, prisutnima se obratio izdavač, Flavio Rigonat, koji je ispričao i anegdotu kada se upoznao sa čuvenim autorom.

U okviru Međunarodnog takmičarskog programa prijazan je film „Pseći snovi“ Else Kremer i Levina Petera, a još jedna premijera koja je prvikla pažnju publike je i film „Direktna Akcija“, Gijoma Kajoa i Bena Rasela, u Kinoteci u Kosovskoj.

Povezana vest:  Horor film „Devojka sa fotografija" od danas u svim bioskopima

Za nedelju, 26. maj posebno najavljujemo projekciju filma Frederika Vajzmana: „Menus Plesir- Les Troisgros“, u 15.00 u DKC, kada će publici biti priređena prava gastronomska poslastica od strane Branka Kisića iz Kulba Književnika.

U Domu omladine Beograda biće prikazana još dva filma Srpskog takmičarskog programa: „Šetnja koja se neće desiti“ Mine Simendić i „Novosadsko sećanje“ – Aleksandra Reljića.

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs, gde možete uzeti i karte za festival.

Foto: filip Olćan