Projekcijom dokumentarnog filma o doajenu srpske i jugoslovenske kinematografije, Miši Radivojeviću – „Film je promenio svet“ u režiji Darka Bajića i Siniše Cvetića, zatvoren je 17. Beldocs festival.

Molim vas i za malo zviždanja“ – obratio se posle projekcije filma publici protagonista filma, reditelj i scenarista, Miša Radivojević – „Odrasli smo u ovoj sali, ovde su godinama prikazivani filmovi i uvek je bilo malo zviždanja. Meni je ovo prekrasno i nisam siguran da sam zaslužio jedan ovakav film, ne sviđa mi se samo što je happy end – i što sam ja na kraju živ.“ – našalio se Miša.

Povezana vest:  Simpatični ali namršteni Grinč čeka vas 18. novembra na premijernim projekcijama u odabranim bioskopima

„Verujem da kad sve drugo zamre, zavladaće film“ – zaključio je veliki umetnik, dok je publika u Velikoj sali Doma omladine Beograda ustala i ispratila ga dugim aplauzom.“

Pre same projekcije publici su se obratili Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh – umetnički direktor i Igor Stanojević – selektor Beldocsa.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, nagradu publike, za Najbolji evropski film uručio je Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija, Emanuel Žiofre – Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?“

Povezana vest:  Dominik Kuper i Liv Tejlor u pregovorima za horor ''Kjur''

Prethodnih nedelju dana, na Beldocsu je prikazano ukupno 108 filmova u 13 programskih celina na osam različitih lokacija. Gosti našeg grada bili su autorii autorke najboljih dokumentaraca, koji su došli iz Barselone, Beča, Berlina, Praga, Marseja, Rima, Krakova, Madrida, Zagreba, Ljubljane i mnogih drugih gradova.

Izuzetno uspešno 17. izdanje Beldocsa, beogradskoj publici i ljubiteljima dokumentarnih filmova, donelo je najbolja ostvarenja iz celog sveta, a za nekoliko filmova bile su rasprodate ulaznice. Zato će četiri najgledanija filma biti prikazana u okviru programa Beldocs na Bis, u četvrtak i petak (30 i 31. maja 2024.) u Art bioskopu Kolarac.

Povezana vest:  U trci za Oskara samo tri animirana filma

Danas, u četvrtak, 30. maja u 18.00 časova biće prikazan film – „Kroz grobove vetar duva“, Trevisa Vikersona, dok je u 20.30 “Saundtrek za prevrat”, Johana Grimonprea, a sutra, u petak, 31. maja u istim pterminima, na programu su fimovi „Holivudgejt“, Ibrahima Našata i „Agent sreće“ rediteljskog dua Aruna Bataraja i Dorotije Zurbo.

Kao i prethodnih, Beldocs je i ove godine publici omogućio da pogleda jedan broj filmova iz udobnosti svog doma. Beldocs online biće dostupan od 30. maja od 00.00 do 7. juna do 23.59.

Foto: Filip Olćan