mrnobody10

Džared Leto u naučno-fantastičnoj drami Mr. Nobody

Belgijski naučno-fantastični film smešten u 2092. godinu. Nemo je 118-godišnji starac, poslednji smrtni čovek među ljudima koji su postali besmrtni zahvaljući naučnim dostignućima. Ležeći na samrti, Nemo se priseća svog dugogodišnjeg života i ljubavi koje je imao.

Belgijski reditelj Jaco Van Dormael je pripremao film “Gospodin Niko” tokom 2001. godine i pokušaj da snimi ovo ostvarenje na engleskom jeziku trajao je šest godina. To što je film snimljen na engleskom jeziku reditelj objašnjava: „Priča mi je došla na engleskom. To je priča smeštena na velikim udaljenostima i vremenskim okvirima. Jedna od priča je o dečaku koji mora da bira da li će živeti sa majkom u Kanadi ili sa ocem u Engleskoj. Tu je i nekoliko sjajnih glumaca sa engleskog govornog područja sa kojima sam želeo da radim.“

Budžet filma je bio 37 miliona dolara i svrstan je u najskuplje belgijske filmove. Budžet je odobren zahvaljujući čuvenom imenu reditelja i snazi scenarija. Pola budžeta je obezbedio producent Phillipe Godea kroz svoju producentsku kompaniju Pan Europeene, a drugu polovinu su obezbedili distributeri Wild Bunch i Pathe. Film je sniman u Belgiji, Nemačkoj i Kanadi.

Povezana vest:  Nagrade za srpske filmove, autore i projekte i na Sarajevo Film Festivalu

mrnobody22„Producenti mi to nisu rekli, ali ovo je zaista eksperimentalni film sa velikim budžetom o mnogo različitih života koje jedna osoba može da živi u zavisnosti od toga kakve izbore napravi. Ovo je priča o neograničenim mogućnostima sa kojima se svaka osoba suočava. Postoje dobri i loši izbori u životu. Jednostavno, svaki izbor će kreirati drugačiji život za svakog. Zato je zanimljivo biti živ. Imao sam mnogo sreće što sam dobio priliku da snimim ovaj film u ovo vreme. Možda je izgledao manje rizičan nego što je bio. Producenti nisu znali kakav će moj film biti. Gledali su moje ranije filmove. Uvek je iznenađenje kakav će film biti na kraju, čak i filmskom stvaraocu. Dugo mi je trebalo da ga napišem, da pripremim, nađem finasijere, snimam, montiram.“, kaže o svom filmu reditelj Jaco Van Dormael.

„Pravio sam ovu priču neprestavno pokušavajući da pronađem smisao života i na kraju sve će biti jasno. Želeo sam da upotrebim medijum koji volim kako bih govorio o

Povezana vest:  Antonio Banderas pohađa kurs o modi na londonskom koledžu

čudnim iskustvima u životu koji su zajednički svim ljudima, čak i kada ne znamo zašto pravimo neki izbor, zašto se zaljubljujemo, zašto je to i zašto ne nešto drugo“, dodaje reditelj.

Jared Leto, glumac u ulozi Nema opisujući svoj karakter kaže: „To je unutrašnje putovanje. Ja zapravo igram 12 različitih verzija jednog života. Postoji 12 karaktera. Neki od njih se mogu videti samo u jednoj sceni, neki su samo u pozadini.“

Diane Kruger igra Anu, Nemovu jedinu ljubav, Sarah Polley igra Elis, Nemovu očajnu ženu, Linh Dan Pham igra Nemovu ženu u alternativnom životu, Rhys Ifans i Natasha Little igraju Nemove roditelje, Allan Corduner je u ulozi Nemovog psihijatra, reditelj se pojavljuje u ulozi Brazilca.

Film je premijerno bio prikazan na 66. Venecijanskom filmskom festivalu na kome je osvojio dve nagrade – Jaco Van Dormael (Biografilm Awar – fiction i Sylvie Olive za best technical contribution), dok je reditelj bio u nominaciji za Zlatnog lava.

Jaco Van Dormael – belgijski reditelj i scenarista. Karijeru je započeo snimajući kratke filmove koji su privukli veliku pažnju filmske kritike. Na velikom platnu je debitovao 1991. godine sa filmom Toto the hero, pričom o čoveku koji veruje da mu je „ukraden“ život kada je zamenjen na rođenju. Film je osvojio nagradu Cezar za najbolji strani film i Camera d’Or na festivalu u Kanu, donoseći gotovo preko noći reditelju svetsku slavu. Sledeći njegov film je iz 1992. godine Between Heaven and Earth, zatim The Eight Day iz 1996. i Mr. Nobody iz 2009. godine.

Povezana vest:  Premijerom filma „Мој prijatelj Tomi“ počeo festival dokumentarnog filma DOK #5

Jared Leto – američki glumac i muzičar. Pažnju na sebe stiče ulogom u filmu My So-Called Life. Igrao je i u filmovima kao što su Fight Club, Panic Room, American Psycho, Requiem for a Dream, Lord of War i dr. Svira ritam gitaru, peva i piše tekstove pesama za američki rok beng 30 Seconds to Mars, a režirao je i nekoliko video spotova pod pseudonimom Bartholomew Cubbins.

„Gospodin Niko“ je na redovnom repertoaru Dvorane kulturunog centra od 7. marta.