Paskaljevićev film otvara festval u San Sebastijanu
medenimesecposterFilm srpskog režisera Gorana Paskaljevića „Medeni mesec“ otvoriće 23. aprila međunarodni Festival filmova o ljudskim pravima u španskom gradu San Sebastijanu.
Ministarstvo kulture Srbije danas je saopštilo da će na posebnoj svečanosti Paskaljeviću biti uručena specijalna nagrada za humanost u njegovim filmovima.
Prva srpsko-albanska koprodukcija „Medeni mesec“ je posle svetske premijere prošle godine na Venecijanskom festivalu trijumfovala na Međunarodnom filmskom festivalu u Valjadolidu, osvojivši tri najveće nagrade, gran pri festivala „Zlatni klas“, kao i nagrade publike i međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.
„Španski distributer ‘Vanda vižn’ (Wanda vision) najavio je bioskopsku premijeru Paskaljevićevog filma, koji će biti prikazan širom Španije od 30. aprila. Nakon San Sebastijana, ‘Medeni mesec’ će biti predstavljen i na filmskim festivalima posvećenim borbi za ljudska prava u Londonu i Njujorku“, saopštilo je Ministarstvo.
Za priču o želji dva para iz Albanije i Srbije da pobegnu iz svojih zemalja u potrazi za boljim životom u zapadnoj Evropi, Paskaljević je dobio drugu međunarodnu nagradu za humanost u svojim delima.
Pre osam godina je iz ruku nemačkog oskarovca, glumca Maksimilijana Šela, primio nagradu „Most“ na filmskom festivalu u Minhenu, kada je prikazan njegov film „Kako je Hari postao drvo“, snimljen u Irskoj.
Osmi po redu Festival filmova o ljudskim pravima (Human Rights Film Festival) biće održan od 23. do 30. aprila u San Sebastijanu.
Povezana vest:  Tom Hardi kao Venom na Comic night događaju u bioskopima Cineplexx