MovieTape

Euroimaž podržao filmske projekte srpskih reditelja

Filmski projekti „Parada“ Srđana Dragojevića i „Noćni brodovi“ Igora Mirkovića, nagrađeni su na konkursu Evropskog fonda za podršku koprodukcije, distribucije i prikazivanja evropskih filmova (Euroimages), zajedno sa još 14 evropskih korpodukcija.

Euroimaž (Euroimages) je na 122. sednici izabrao 16 koprodukcija, među kojima su i projekti Srđana Dragojevića i Igora Mirkovića, kojima će biti dodeljeno ukupno 5.260.000 eura, saopštio je damas Filmski centar Srbije.

Odbor direktora Eurimaža je, pored podrške koprodukcijama, razmatrao i podršku distribuciji Eurimaž filmova, a sredstva je dobilo nekoliko distributerskih kuća iz Srbije.

Povezana vest:  Objavljena lista nominovanih za Bafta filmske nagrade

Sredstva su dobili: Megacom film za distribuciju dva filma „Udaljeno susedstvo“ Sema Eduarda Garbarskog (Belgija) i „Suština ubijanja“ Jiržija Skolimowskog (Poljska), Orion Invest film za distribuciju „Žena koja je sanjala muškarca“ Pera Flaja (Danska) i Kids film fest za distribuciju animiranog filma „Brendon i tajna Kelta“ Toma Mura (Irska).

Za distribuciju filmova iz Srbije podršku Eurimaža za distribuciju u svojim zemljama dobili su: Oskar film (BiH) i Balkan film (Makedonija) za film „Beli beli svet“ Olega Novkovića, Vertigo media (Mađarska), Kulturni centar mladih (Makedonija) i Cinecorvin (Rumunija) za film „Turneja“ Gorana Markovića.

Povezana vest:  Predstavljamo vam žiri programa Srpski film (Srbija i prijatelji)

Podršku za distribuciju filmova koji svojevremeno nisu dobili podršku Eurimaža, dobile su distributerske kuće Cinears za distribuciju filma „Adrian Pal“ Agnes Kocsis i Cinestar za distribuciju dečijeg filma „Idemo, kako mi hoćemo“ Mihe Hočevara.

Za distribuciju filmova iz Srbije koji nisu dobili podršku Eurimaža za distribuciju u svojim zemljama doblili su Grafitti art (Rumunija) za film „Đavolja Varoš“ Vladimira Paskaljevića, UG Obala Art Centar (BiH) za distribuciju filma „Tilva roš“ Nikole Ležaića.

Upravni odbor je u okviru programa podrške bioskopima odlučio da podrži 34 bioskopa među kojima je i pet iz Srbije: Art bioskop Museum (Beograd), Dvorana Doma Sindikata (Beograd), Dvorana Kulturnog Centra Beograda, Multimedijalni centar MRKvart (Kraljevo) i Cinema (Zrenjanin).

Povezana vest:  Snimanje rimejka ''Eni'' na proleće

Euroimaž je od osnivanja, 1988. godine, podržao 1.364 evropske koprodukcije sa oko 412 milliona eura.

U radu 122. sednice Eurimaž u istanbulu, prvi put učestvovao je predstavnik Rusije, koja je od 1. marta 2011. godine, 35. Zemlja članica Evropskog fonda za koprodukcije.

Sledeća sednica Eurimaža biće u Helsinkiju (Finska) 7-10. Juna 2011. godine.