Detective_Di_poster

Spektakl misterije i borilačkih veština: „Detektiv Di i misterija fantomskog plamena“ u bioskopu od 31. marta

„Detektiv Di i misterija fantomskog plamena“ epska detektivska priča jednog od najpoznatijih honkonških reditelja akcionih filmova, Cuija Harka, od 31. marta naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru multipleksa „Kolosej“.

Film o detektivu koji rešava misteriozan slučaj za vreme uspona prve carice u istoriji 4 nedelje bio je najgledaniji film u Kini, a nakon drugog vikenda prikazivanja bio je i na vrhu svetske bioskopske liste. Koreograf scena borbe u „Detektivu Diju“ je jedna od najpoznatijih kineskih stručnjaka za borilačke veštine, Samo Hung, koji je radio i sa Džekijem Čenom i Džonom Vuuom.

Povezana vest:  Twilight treći čin

Godine 690. pre nove ere u glavnom gradu Luojangu gradi se velika budistička pagoda. Dan završetka izgradnje poklapa se sa danom kada presto najveće i najmoćnije zemlje na svetu treba da preuzme Vu Cejtan, prva kineska vladarka. Međutim, niz neobjašnjenih incidenata prete da ugroze preuzimanje prestola. Nekoliko ljudi se spontano zapalilo u javnosti. Rešena da pre stupanja na vlast reši slučaj, buduća vladarka obraća se neočekivanom kandidatu, Diju Renjieu. Osam godina ranije naredila je da uhapse Dija i zatvore ga, jer je kritikovao njeno preuzimanje vlasti nakon smrti cara, a sada ga imenuje za vrhovnog sudiju carstva. Nasilni i ambiciozni sudski službenik Bei Donglaj dodeljen je Diju kao saradnik u istrazi.

Povezana vest:  Ekipa filma "Biser Bojane" druži se sa Beograđanima u Knez Mihajlovoj ulici

Detektiv_Di

Autor borilačke koreografije za „Detektiva Dija“ je poznati stručnjak za borilačke veštine Samo Hung, koji je radio i sa Džekijem Čenom i Džonom Vuuom. U Kini, gde se osobe iz poštovanja često oslovljavaju kao članovi porodice (Džeki Čen se oslovljava kao Veliki brat), Samo Hung je, kao najstariji i najiskusniji, poznat kao Najveći brat.

Detektiv_di_1

Cui Hark je reditelj iz Hong Konga, proslavljen po brzom ritmu, gimnastičkom kretanju kamere i snazi koju ima njegov rad. Dobio je priznanja za stilistički opseg u kome se kreće – od borilačkih veština, preko gangsterskih drama, do romanse. Hark je autor Šangajskog bluza, Radničke klase, Bluza Pekinške opere, Bilo jednom u Kini… Nakon kratkog perioda koji je proveo u Holivudu, Hark se vratio u domovinu. Okrenuo je naglavačke konvencije honkonškog trilera koje je postavio zajedno sa Džonom Vuuom u Boljem sutra, postižući ponovo nešto od stare magije.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „Žan-Lik Godar permanentni revolucionar“ u izdanju FCS-a i izdavačke kuće Ultimatum

Žanr: akcija, krimi, triler

Originalni naziv: Di Renjie

Režija: Tsui Hark

Scenario: Kuo-fu Chen, Jialu Zhang

Kamera: Chi Ying Chan, Chor Keung Chan

Montaža: Chi Wai Yau

Muzika: Peter Kam

Uloge: Andy Lau, Carina Lau, Li Bingbing, Tony Leung Ka Fai

Zemlja produkcije: Kina

Jezik: kineski

Trajanje: 122 min