bijelodugmefilmplakat

Američka premijera filma “Bijelo dugme”

U četvrtak, 7. aprila 2011. godine, na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta, Columbia University u Njujorku, održaće se američka premijera srpskog filma “Bijelo Dugme” u režiji Igora Stoimenova.

Nakon toga, reditelj filma će imati Q & A (Questions and Answers) sesiju sa studentima. Ova projekcija održaće se na Harriman Institutu Columbia univerziteta za Evropske studije, u sklopu dvadesetogodišnjice raspada Jugoslavije. Ovo će biti prva projekcija srpskog filma na ovom univerzitetu, još od vremena kada je na njemu 90-ih godina prošlog veka predavao Emir Kusturica.

Povezana vest:  Izabrani glumci za uloge novih junaka u sinhronizaciji „Ledenog doba 4“

Igor Stoimenov povodom ovog fenomenalnog uspeha jednog srpskog filma kaže:

-Ovo je zaista velika stvar za našu kinematografiju, jer projekcija našeg filma na jednom od najznačajnijih svetskih univerziteta, zapravo znači veliki uspeh ne samo nas – autora filma, već i celokupne srpske kinematografije. Biće mi velika čast, da pred studentima i profesorima Columbia Univerziteta ispričam priču o tome kako se sudbina jednog od najvećih pop simbola koji više ne postoji preplitala sa sudbinom države koja više ne postoji. Ono što je poseban kuriozitet je i činjenica da je u istoj dvorani prošle godine predavanje držao i predsednik Srbije, gospodin Boris Tadić.

Povezana vest:  Kameron Diaz raskinula s Aleksom Rodrigezom

Film “Bijelo dugme” je pozvan na Columbia univerzitet nakon toga što su ga urednici programa na ovom univerzitetu videli na festivalima u Sarajevu i Vankuveru, na kojima je on prikazan.

-Nakon projekcija na ova dva festivala, kontaktirali su nas ljudi sa ovog instituta i izrazili želju da američka premijera filma bude upravo akademska, studentima Columbia Univerziteta. To se taman uklopilo i vremenski, jer film nakon Njujorka, krajem aprila odlazi u Los Anđeles, na još jedan u nizu festivala na koje je pozvan – kaže Stoimenov.

Povezana vest:  Čekajući film "The Hunger Games"