Proglašeni pobednici 26. Sundance festivala 

sundance_film_festival_2010_logoFilm „Winter’s Bone“, priča o devojci koja traži svog oca i „Restrepo“, šokantan dokumentarni film o ratu u Avganistanu, dobitnici su glavnih nagrada žirija na 26. festivalu nezavisnog filma Sundance u Utahu. 
„Winter’s bone“ Amerikanke Debre Granik priča je o devojci koja traži svog oca, krijumčara droge, u divljim planinama Ozark, u unutrašnjosti SAD-a. Osim za najbolji film, Granik je dobila nagradu i za najbolji scenario. 
„Restrepo“, film ratnih izveštača Tima Hetheringtona i Sebastiana Jungera, dobitnik je glavne nagrade za dokumentarni film, daje retko snažnu sliku nasilja u ratnom paklu, kroz svakodnevicu grupe od petnaest američkih vojnika na službi u jednom od najospanijih područja Avganistana. 
Nagradu žirija za najbolju stranu dramu dobio je australijski film „Animal Kingdom“ Davida Michoda o mladiću koji dolazi u sukob s porodicom skitnica u Melbourneu.
Grand Prix žirija za najbolji strani dokumentarni film dobio je danski „The Red Chapel“ Madsa Brueggera, u kom grupa novinara koja se izdaje za pozorišnu trupu, uspeva da uđe u Severnu Koreju.
Latinoamerička kinematografija odnela je tri nagrade. Peruanac Javier Fuentes-Leon dobio je za „Contracorriente“ nagradu publike za najbolju stranu dramu, a Bolivijac Juan Carlos Valdivia za najbolji scenario i režiju za „Zonu Sur“. 
Ove godine je na Sundanceu prikazano 110 filmova, od kojih 58 u takmičarskom delu.
Festival koji je osnovao glumac Robert Redford kao protivtežu hollywoodskim studijima kako bi promovisao nezavisni film kao i nove i mlade umetnike, postao je s vremenom najveći filmski festival u SAD-u.

Povezana vest:  Ben Aflek se neće kandidovati za senatora