Novi filmovi Skorsezea i Polanskog na Berlinalu 

roman_polanski3Novi filmovi Romana Polanskog i Martina Skorsezea (Scorsese), istorijske drame iz Kine i prvi film majstora grafita Benksija (Banksy) obeležiće 60. međunarodni filmski festival u Berlinu, saopštili su organizatori. 
U zvaničnom programu ovogodišnjeg Berlinala biće prikazano 26 filmova, od čega će se njih 20 nadmetati za Zlatnog medveda. Na festivalu će biti prikazano blizu 400 filmova, najavio je njegov direktor Diter Koslik (Dieter Kosslick), prenose svetske agencije. 
U nemačku prestonicu doputovaće veliki broj svetskih zvezda. Skorseze i Leonardo DiKaprio (DiCaprio) predstaviće premijerno film „Shutter Island“, koji govori o istrazi nestanka žene ubice iz psihijatrijske institucije. 
Juan Makgregor (Ewan McGregor) i Pirs Brosnan (Pierce) prisustvovaće svetskoj premijeri filma „The Ghost Writer“ Romana Polanskog. Brosnan u filmu igra bivšeg britanskog premijera koji piše memoare uz pomoć čoveka plaćenog da anonimno piše za njega (Makgregor). 
Polanski se nalazi u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, u očekivanju odluke o izručenju SAD, gde je optužen za seksualne odnose s maloletnicom 1977. 
Danski režiser Tomas Vinterberg (Thomas) u Berlinu će predstaviti film „Submarino“, a Francuz Benoa Delpin (Benoit Delepine) ostvarenje „Mammuth“ sa Žerarom Deparđeom (Gerard Depardieu) u glavnoj ulozi. Britanac Majkl Vinterbotom (Mićael Winterbottom) na festival dolazi sa filmom „The Killer Inside Me“, u kojem glavnu ulogu igra Kejsi Aflek (Casey Affleck). 
Na Berlinalu će ove godine biti prikazano više filmova iz Azije. Festival će otvoriti film „Tuan Yuan“ kineskog režisera Vanga Ćuen-ana, čiji je film „Tujino venčanje“ 2007. nagrađen Zlatnim medvedom. 
Poslednji film na festivalu biće „Otouto“ Japanca Jođija Jamade. 
Filmski debi britanskog grafiti majstora Benksija „Exit Through The Gift Shop“ biće prikazan van takmičarske selekcije. Pored grafita, Benksi je poznat po tome što ne otkriva svoj identitet. 
Brandenburška kapija, simbol podele i ujedinjenja Berlina, biće 12. februara pozadina na koju će biti postavljeno platno za projekciju restaurirane originalne verzije naučnofantastičnog nemog klasika Frica Langa (Fritz) „Metropolis“ iz 1927. 
O dobitniku Zlatnog medveda odlučiće sedmočlani žiri pod vođstvom nemačkog režisera Vernera Hercoga (Werner Herzog). 
Ovogodišnji, 60. međunarodni filmski festival u Berlinu, trajaće od 11. do 21. februara. 

Povezana vest:  Film Srdana Golubovića ''Krugovi'' u Kanu dobio nagradu za najbolji projekat