Avatar i The Hurt Locker sa devet nominacija za Oskare 

oskar_statue_1Naučnofantastična saga „Avatar“ i triler o ratu u Iraku „The Hurt Locker“ dobili su po devet nominacija za Oskara, saopštila je danas Američka akademija za film. 
Režiseri ta dva filma, bivši supružnici Džejms Kameron (James Cameron) i Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow), nominovani su za Oskara za režiju. 
Pored „Avatara“ i „The Hurt Locker“, u trci za Oskara za najbolji film su i „Distrikt 9“, animirana komedija „Do neba“, priča o Drugom svetskom ratu „Prokletnici“, drama o američkom fudbalu „The Blind Side“, priča o recesiji „U vazduhu“, drama „Ozbiljan čovek“ i tinejdžerske priče „An Education“ i „Precious“. 
Ove godine, za Oskara za najbolji film prvi put se nadmeće deset filmova. Do sada je u toj kategoriji birano pet ostvarenja. 
Pored Kamerona i Ketrin Bigelou, za Oskara za režiju nominovani su i Kventin Tarantino (Quentin), za „Prokletnike“, Li Danijels (Lee), za „Precious“ i Džejson Rajtman (Jason Reitman), za „U vazduhu“. 
Za Oskara za najbolju glumicu nadmetaće se Sandra Bulok (Bullock), za film „The Blind Side“, Helen Miren (Mirren), za „Poslednju stanicu“, Keri Maligan (Carey Mulligan), za „An Education“, Gabore Sidibe (Gabourey), za „Precious“ i Meril Strip (Meryl Streep), za „Džuli i Džulija“. 
Nominacije za Oskara za najboljeg glumca dobili su Džef Bridžiz (Jeff Bridges), za „Crazy Heart“, Džordž Kluni (George Clooney), za „U vazduhu“, Kolin Fert (Colin Firth), za „A Single Man“, Morgan Friman (Freeman) za „Nepobedive“ i Džeremi Rener (Jeremy Renner), za „The Hurt Locker“. 
Petorica glumaca u trci za Oskara za najbolju mušku epizodnu ulogu su Met Dejmon, za „Nepobedive“, Vudi Harelson (Woody Harrelson), za „The Messenger“, Kristofer Plamer (Christopher Plummer), za „Poslednju stanicu“, Stenli Tuči (Stanley), za „Divne kosti“ i Kristof Valc (Christoph Waltz), za „Prokletnike“. 
Nominacije u kategoriji najbolja žnska epizodna uloga pripale su Penelopi Kruz (Cruz), za „Devet“, Veri Farmigi, za „U vazduhu“, Megi Džilenhal (Maggie Gyllenhaal), za „Crazy Heart“, Ani Kendrik (Anna Kendrick), za „U vazduhu“ i Mo’Nik (Mo’Nique), za „Precious“. 
Za Oskara za najbolji strani film nadmetaće se ostvarenja „Prorok“ iz Francuske, „Bela traka“ iz Nemačke, „Mleko tuge“ iz Argentine, „Ajami“ iz Izraela i „Fausta“ iz Perua. 
Nominacije za najbolji animirani film dobili su „Koralina i tajanstveni svet“, „Fantastični gospodin Foks“, „Princeza i žabac“, „Do neba“ i „The Secret of Kells“. 
Svečana 82. dodela Oskara zakazana je za 7. mart u Kodak teatru u Los Anđelesu. Domaćini ceremonije biće Stiv Martin (Steve) i Alek Boldvin (Alec Baldwin). 

Povezana vest:  Instrumenti smrti: Grad kostiju - PRVI TREJLER!