Film „U VAZDUHU“ od sutra u bioskopima

up-in-the-air-1-shtFilm „U vazduhu“ počinje da se prikazuje samo u bioskopima Ster Cinemas i Kolosej od četvrtka, 4. februara.
Od Džejsona Rajtmana, Oskarom nominovanog reditelja za film „Džuno“, a sada i za ostvarenje „U vazduhu“, stiže odiseja Rajana Bingama (oskarovac DŽORDŽ KLUNI), eksperta u firmi koja se bavi otpuštanjem radnika, i pravog modernog, poslovnog putnika koji posle mnogo srec’nih godina provedenih u vazduhu, iznenada shvata da je spreman da ostvari pravu vezu.
Kada mu se svidi simpatična saputnica (VERA FARMINGA), Rajanov šef (DŽEJSON BEJTMAN), inspirisan mladim, ekspertom za efikasnost (ANA KENDRIK), preti da će ga povući s puta. Suočen s ovakvom mogućom sudbinom, ispočetka će biti užasnut ali Rajan će onda početi da razmišlja o tome kako bi to bilo da ima dom.

U svoja prva dva igrana filma, Džejson Rajtman je već postao poznat po tome da ima provokativne anti-junake – lobistu za duvan u „Hvala što pušite“ i trudnu tinejdžerku u Oskarom nagrađenom filmu „Džuno“ – i što priča duboko ljudske, duhovite i privlačne priče u kojima ovi neobični likovi prkose očekivanjima. On nastavlja u ovom stilu s pričom Rajana Bingama, koji na prvi pogled ima prilično neprijatan posao: on daje otkaz ljudima kada korporacije smanjuju broj zaposlenih.

Povezana vest:  Sve posetiteljke bioskopa „Cineplexx“ će 8. marta dobiti na poklon DVD film, filmovi sa Festa na redovnom repertoaru od 8. marta

Mada, Rajanova priča takođe govori o čoveku koji je šarmantan i pristojan i koji je entuzijastično prihvatio naš brzi svet tehnologije, komforta, individualne ambicije i materijalnih pogodnosti; o čoveku koji vodi lagan i prijatan život; o čoveku koji ima sve ali ipak shvata da mu nešto bitno nedostaje. Njegova priča podiže neka intrigantna pitanja: u doba globalnog putovanja i razgovora koji se vode preko mašina, kako da ostvarimo prave i trajne veze? I šta se dešava kada pokušamo da ih izbegnemo?

UP-01903.jpg_rgbRajtmanova inspiracija za „U vazduhu“ započela je romanom Voltera Kerna, koji je Rajtman iskoristio za početak pisanja scenarija. „Obožavam Volterov jezik koji koristio i ja sam ga upotrebio u scenariju,“ kaže Rajtman. „Ali dok sam ga pisao, moj lični život se promenio. Upoznao sam svoju ženu, zaljubio se i dobio dete. U tom procesu i Rajan Bingam je postajao sve zreliji i počinjao je da traži više od života. Scenario je na kraju govorio o tome koliko su veze neophodne u svakodnevnom životu,“ kaže Rajtman.

Povezana vest:  Premijera "Smrdljive bajke" 25. novembra, karte u prodaji

Od samog početka priča je bila pisana namenski za oskarovca Džordža Klunija. 
-Ako ćete da pravite film o čoveku čiji je posao da daje otkaz ljudima i koji želi da živi sam, onda bi vam bolje bilo da imate prokleto šarmantnog glumca. A zaista ne postoji niko ko je u tome bolji od Džordža Klunija – objašnjava Rajtman i dodaje: – Uloga je kao stvorena za njega i verovatno je jedan od najuzbudljivijih momenata u mom životu bio taj kada je on završio čitanje scenarija i rekao mi: „Džejsone, sjajan je.“

-Džordž i ja imamo sličan stav po pitanju komedije – nastavlja Rajtman i ističe – Obojica verujemo da iskreno treba pristupiti komediji, da ne treba da se trudimo da nešto bude duhovito. Scenario treba da bude duhovito napisan, ali gluma treba da bude iskrena.

UP-02397Ulogu Aleks, žene koja će zavesti Klunija i pokrenuti u njemu želju da ostvari pravu vezu, reditelj Rajtman je poverio Veri Farmingi, glumici koja je dobitnica mnogih nagrada a koja je najpoznatija po ulozi u filmu „Dvostruka igra“, Martina Skorsezea.

Povezana vest:  Dženifer Lopez u filmu o čileanskim rudarima "The 33"

O saradnji s Klunijem ona kaže: – Džordže je bio upravo onakav partner kakav mi je i trebao jer se nikada ranije nisam osećala toliko nesigurno. Dve nedelje pre početka prve probe kostima rodila sam prvo dete i zaista mi je trebao neki saveznik, a Džordž je bio jednostavno divan. Njegov smisao za humor je ono što je najprivlačnije kod njega. Mnogo smo se smejali za vreme snimanja.

-Rajan misli da je pronašao savršenu ženu u Aleks, ženu koja neće tražiti više od veze koju imaju i oko koje neće morati posebno da se trudi. Ona se odlično uklapa u njegovu filozofiju koja podrazumeva odsustvo vezivanja – međutim on će biti taj koji će se vezati – ukratko objašnjava Vera ljubavnu priču koja se dešava između njenog lika i lika koji tumači Džordž Kluni.