MAČEVANJE

MEDITERANSKO PRVENSTVO MLADIH

Stefan i Ljubica osvetlali Srbiju

 

macevanjeEkipnim takmičenjem, završeno je sedmo prvenstvo Mediterana za kadete i juniore. Francuzi su, u obe konkurencije, osvojili zlatne medalje, kod muškaraca Italija je bila druga, a Turska tre-ća. Kod devojaka, iza Francuskinja plasirale su se Tinižanke, dok su Italijanke zauzele treću poziciju. Od 15 reprezentacija, Srbija je ekipno zauzela deseto mesto.

U pojedinačnom takmičenju kadeta i juniora, u sve tri discipline (floret, sablja i mač) i obe konkurencije, dodeljeno je 48 medalja. Od toga, tačno polovina pripala je takmičarima Italije. U zbiru od 24 medalje, mladi Azuri imaju 6 zlatnih, 8 srebrenih i 10 bronzanih odličja. Drugi su Francuzi sa 7 odličja (4-1-2), Turska ima jedno srebro i tri bronze, Španija takođe jednu bronzu i dva srebra, Srbija i Egipat su osvojile po dve bronzane medalje, Grčka uz jedno prvo, ima i jedno drugo mesto, Tunis ima i zlato i bron-zu, dok su po jednu medalju, bronzanu, osvojile Hrvatska i Liban.

Povezana vest:  KUGLANJE, Preko 40 trenera dobilo licence

Stefan Muc iz zrenjaninskog Omladinca, organizatora Mediteranskog prvenstva, i Ljubica Branković iz Crvene Zvezde, oboje 14-godišnjaci, sa bronzanim medaljama u floretu, doneli su veliki uspeh našem mačevanju. Pre njih, samo je Aleksandra Jevremović, takođe u kadetskoj konkurenciji, osvojila bronzanu medalju na Prvenstvu u Kairu 2005 godine. Očekivalo se da neko iz juniorske selekcije ponovi podvig kadeta, međutim, u veoma oštroj i svetski vrednoj konkurenciji, niko nije uspeo da se plasi-ra među osam najboljih.

Dominacija Italijana i Francuza bila je očekivana. NJihova tradicija, ulaganje u mačevanje, ne-merljivo je u poređenju sa drugim selekcijama Mediterana.

Povezana vest:  Čestitka ministarke Marić za Stojića i Beđika, šampione Starog kontinenta u veslanju

– Očekivalo se da će u prvom planu biti Italijani i Francuzi, a da će manji broj medalja osvoji-ti druge selekcije. S druge strane, Stefan i Ljubica su nas sve prijatno iznenadili osvajanjem bronzanih medalja. Načinili su podvig, a bili smo zadovoljni i da iznenađenje bude u jednoj medalji. Ovo je veli-ku uspeh za naše mačevanje i ogromno zadovoljstvo – oduševljen je Veselko Dumitrov, prvi čovek Me-diteranskog šampionata i tehnički direktor naše reprezentacije.

U najvećem gradu Banata tri dana se pričalo o mačevanju i Šampionat je organizovan bespre-korno. Učestvovalo je 15 zemalja sa 206 takmičara, a tome treba dodati i blizu 150 sudija, trenera i gosti-ju, najviših funkcionera Svetske mačevalačke organizacije koju je predvodio podpredsednik, Italijan Đor-đo Skarco. Mediteransko prvenstvo mladih u Zrenjaninu je najmasovnije do sada jer nikad nije učestvo-valo 15 zemalja i nikad, ni približno, nije bilo ovoliko takmičara.

Povezana vest:  Besplatni sportski program za učenike osnovnih i srednjih škola tokom zimskog rasupsta

– Uz dve osvojene medalje, što je uspeh, kao domaćini moramo se pohvaliti i dobrom organi-zacijom. Svi gosti su otišli zadovoljni, naravno, pohvale smo dobili i od visokih funkcionera mačeva-lačkog sporta. Uvek smo goste primali otvorenog srca, tako je bilo i ovoga puta, a iskustva sa pred-hodnih velikih takmičenja koja smo organizovali, samo su doprineli da i sada sve bude uspešno i na visokom nivou – rekao je Dumitrov.

Naredno Mediteransko prvenstvo mladih biće održano u Libanu, dok će 2012 godine domaćin biti Hrvatska.