Ako zrno ne umre 1

Premijera filma “Ako zrno ne umre“ na Cinema City festivalu

Od 18. do 25. juna, Novi Sad ponovo postaje grad-bioskop sa bogatim filmskim programom, odličnim muzičkim nastupima i interesatnim stranim i domaćim gostima. Kao i prethodnih godina, publika će na Cinema City festivalu imati priliku da pogleda najaktuelnije i najzapaženije domaće filmove i premijere, koji čine glavnu takmičarsku selekciju Nacionalna klasa. Jedno od ostvarenja koje će prvi put biti prikazano domaćoj publici je film “Ako zrno ne umre“, Siniše Dragina, reditelja koji živi i radi u Rumuniji. Svetsku premijeru, ovaj film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, dok je svoju prvu nagradu u 2011, “Hubert Bals Audience Award“, osvojio na poznatom filmskom festivalu u Roterdamu.

“Ako zrno ne umre“ nudi gledaocima univerzalnu i provokativnu priču o značaju čovekove volje u očuvanju sopstvenog identiteta i autentičnosti. Film je inspirisala dve stotine stara rumunska legenda o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, stvarajući pozadinu za savremenu priču o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na ovoj reci. Oni upoznaju skeledžiju koji se priseća legende o crkvi koju su rumunski seljaci neuspešno pokušavali da popnu na brdo u vreme kada su Pravoslavne crkve bile zabranjene u Rumuniji. U ovaj zaplet autor učitava nekoliko slojeva priče. Prvi čini jedan od “akutelnih problema u ovima krajevima – trgovina ljudima. Druga priča nam oslikava vrlo često absurdna, gotovo groteskna, društva u post-komunističkoj eri. Sledeća nam govori o snazi ljudi da istraju u svojim poduhvatima, kako onima iz naših dana, tako i o onima iz doba naših predaka. Tu je onda i sudbina koja ume neočekivano da reši neke tragične situacije i da svemu u jednom trenutku udahne smisao“ reči su Siniše Dragine, reditelja filma.

Povezana vest:  Johnny Depp uči španski s Kusturicom

Glavne uloge ove srpsko-rumunsko-austrijske koprodukcije tumači trojac Mustafa Nadarević, Dan Kondurake, rumunski glumac i Franc Buhrizer iz Austrije. Nadarević, poznati hrvatski i bosanskohercegovački glumac i reditelj, za publiku je najprepoznatljiviji kao junak filmova “Otac na službenom putu“ Emira Kusturice i “Već viđeno“ Gorana Markovića. U filmu igraju i glumci iz Srbije, Milenko Pavlov, Miloš Tanasković i Boris Radak, a izvanredna fotografija Dušana Joksimovića daje filmu originalan vizuelni pečat.

Povezana vest:  Još jedna nagrada za Džordža Klunija

Siniša Dragin, autor filma i dugogodišnji snimatelj Rojtersa, afirmisao se kao reditelj kroz nagrađene filmove kratkog metra. Nakon glavne nagrade za prvi kratki film “Tuga crnog zlata“ na filmskom festivalu u  Oberhauzenu, usledila su brojna priznanja i prvi dugometražni filmovi – višestruko nagrađivani “Dugo putovanje vozom“ i “Svakog dana Bog nas ljubi u usta“. “Svi moji dosadašnji filmovi se bave realnošću koja me okružuje. Pokušavam kroz njih da nađem ključ za njeno razumevanje. ‘Ako zrno ne umre’ je još jedan korak u tom pravcu, kompleksna freska sadašnjosti, potpomognuta senkom prošlosti“, pojašnjava Dragin.

Povezana vest:  Tom Felton dobio ulogu studenta u seksi trileru

Do poslednjeg mesta ispunjene projekcije filma “Ako zrno ne umre“ u Roterdamu i razgovor sa autorom koji se posle projekcije na festivalu u Tokiju odužio na više od sat vremena govore dovoljno o odnosu publike prema ovom sjajnom ostvarenju. Distiribuciju filma “Ako zrno ne umre“ obavlja “Oktobar film“ iz Beograda, tako da će publika imati priliku da ga pogleda i nakon premijernog prikazivanja na Cinema City festivalu.

Novo izdanje Cinema City festivala publici donosi preko 150 filmova i muzičke i prateće programe na atraktivnim open-air lokacija, predstavlja brojne goste iz sveta filma i pokreće kampanju CINEMA NOW. Saznajte više na cinemacity.org i now.cinemacity.org.