Savršeni trenutak

BIKE Danny MacAskillPremijera “Savršenog trenutka” u Beogradu je svojevrsni praznik za ljubitelje ekstremnih sportova, jer se dešava u isto vreme kad i premijera ovog filma u većim gradovima širom sveta. To je ujedno eksluzivna i jedina prilika da se ovaj film vidi u bioskopima u Srbiji.
Kroz kadrove snimljene na zadivljujućim lokacijama širom sveta, “Savršeni momenat” pokušava da uhvati trenutak u kome ekstremni sportisti pomeraju granice mogućeg i izvodljivog. 

Trajanje: 120 min
Režija: Thierry Donard (Pushing the Limits, 1994)
Učesnici: 
BIKE: Danny Macaskill 
SURF: Taj Burrow, Mark Matthews, Duane de Soto 
SKATE: Alain Goikoetxea, Iban Rivado, Lem Villemin 
SNOWBOARD: Matt Annetts
SKI: Karsten Gefle, Mike Lamy, Fred Syversen 
TELEMARK: Michael Devor 
KITESURF: Franz Olry, Niccolo Porcella, Lou Wainman, Shawn Richman 
WINGSUIT: Jean-Noel Itzstein, Robert Pecnik 
APNEA: Davide Carrera 
SPEEDRIDING: Alex Aimard, Charlie Sarragallet 

Povezana vest:  Adamu Sendleru rekordnih 11 nominacija za "Zlatnu malinu"

Od početka vremena čovek je težio da pomeri granice sopstvene evolucije. Sportisti u ovom filmu prate tu ljudsku potrebu i nastavljaju da, svakim danom, pomeraju granice svojih mogućnosti. Pri tom zavise od prirode i njenih elemenata, čijom se retkom kombinacijom stvaraju savršeni uslovi za test psihičkih i fizičkih sposobnosti. Svaki vozač je u potrazi za savršenim trenutkom koji se ne sme propustiti – za desetinkom sekunde u kojoj se mora započeti prava putanja ka skoku sa litice, u kojoj se ulazi u „cev“ koju obrazuje 10 metara visok talas… Ovi sportisti žive za tu desetinku sekunde. Film „Savršeni trenutak“ slika je njihove univerzalne potrage, a reditelj Teri Donar prati ove interesantne ličnosti od Šamonija do Balearskih i Kanarskih ostrva, od Australije do Havaja, od Mikronezije do Baskije i od Švajcarske do Škotske.

Povezana vest:  Otvoren 65. Međunarodni filmski festival u Kanu

SURF Taj BurrowO filmu
Fenomen Nuit de la Glisse (Noć klizanja), od 2000. godine poznat kao Savršeni momenat inspiriše ljubitelje ekstremnog sporta i sportiste širom Evrope tokom proteklih 28 godina. Filmovi iz ove produkcije prikazuju svet grupe ekstremnih sportova poznatih pod zajedničkim imenom glisse – surfovanje, skijanje, slobodni pad, vožnja skejta, i drugi. Teri Donar beleži avanture sportista na privlačnim lokacijama širom sveta kako bi ih prezentovao kroz 2K digitalne projektore bioskopa širom sveta. Kao i sportisti koje prati, i Donar pomera granice filma o ekstremnim sportovima i vodi publiku u beskrajnu potragu za savršenim trenutkom.

Povezana vest:  Haneke povukao "Ljubav" iz konkurencije za AFA nagrade

Za svoje filmove reditelj Teri Donar koristi digitalnu tehnologiju. Ova tehnologija menja svet filma time što pruža nove mogućnosti prezentovanja, a time što menja standardni celuloidni film koristi i životnoj sredini. Rizik upotrebe nove tehnologije isplatio se jer Donarovi digitalni filmovi nude visok kvalitet i poseban bioskopski doživljaj.