Film Kako su me ukrali Nemci

Svetska premijera filma Kako su me ukrali Nemci Miše Radivojevića na Cinema City festivalu!

Novi film Miloša Miše Radivojevića, Kako su me ukrali Nemci, premijerno de biti prikazan 23. juna, na Cinema City festivalu. Autorsko ostvarenje kultnog domadeg autora, sa Jelenom Đokić, Daglasom Hensholom i Svetozarem Cvetkovićem u glavnim ulogama, nadi de se u konkurenciji za nagrade u okviru selekcije Nacionalna klasa.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji se održava od 18. do 25. juna, u Novom Sadu, domadoj publici ove godine predstavlja preko 60 premijernih projekcija, a među njima ekskluzivne premijere domadih ostvarenja. Jedna od njih je dugo očekivani, 16. film reditelja Miloša Radivojevida, Kako su me ukrali Nemci, koji de imati svetsku premijeru u četvrtak, 23. juna, na Cinema City festivalu. Kako su me ukrali Nemci bide prikazan u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa, koja publici donosi najaktuelnija ostvarenja domade kinematografije.

Kako su me ukrali Nemci je autobiografska drama koja predstavlja deo trilogije, koju čine i dva prethodna Radivojevideva ostvarenja Buđenje iz mrtvih i Odbačen. “Sva ‘sedanja’ u scenariju su moja lična sedanja. Sve mi se to ‘dogodilo’ i dogodilo se osobama oko mene… Tim ‘sedanjima’ su možda dodati porubi ili karneri, ili čipkice, poneko ukrasno dugme, ali ne da bi sedanja bila ulepšana, falsifikovana ili istinitija, nego da bi bila filmičnija, jer film je iznad života“, reči su Radivojevida, na temu autobiografskog elementa njegovog ostvarenja.

Povezana vest:  BELDOCS INDUSTRY PETI PUT DOBIO PODRŠKU MEDIA PROGRAMA EVROPSKE UNIJE

Film nas vrada iz 1991. u period Drugog svetskog rata, kroz nekoliko krupnih flešbekova glavnog junaka Aleksa, u tumačenju Svetozara Cvetkovića. On priča priču o svom detinjstvu šestogodišnjoj devojčici Romi, koju pokušava da odvede i ostavi u Centru za socijalni rad. Njeogva, komunistički orijentisana, porodica zapostavlja sina zaokupljena idejom spašavanja sveta. Brigu o dečaku preuzima nemački oficir Verner, čiji lik tumači škotski glumac Daglas Henshol. Opisujudi svoje viđenje tog sveta, Radivojevid se priseda “Ja sam živeo i rastao u paklu, ali za mene je to bio raj – ja nisam znao da je to rat, mislio sam da je to život,… Bio sam okružen ravnodušnošdu i egoizmom svoje porodice, ali zastiden ljubavlju i pažnjom stranca – nemačkog oficira“. Priča koju pratimo kroz flešbekove plete se i oko ljubavnog odnosa nemačkog vojnika i dečakove majke, koju igra glumica Jelena Đokić. Nakon prisedanja na sopstveno detinjstvo, Aleks počinje da preispituje svoju odluku da napusti Romi.

Povezana vest:  Ko je bila "Zlica" pre nego što se okomila na 101. dalmatinca i njihovo krzno?

Uz autora, scenario potpisuju Svetozar Vlajković i Vladislava Vojnović, a sjajnu glumačku ekipu filma između ostalih čine i Dara Džokić, Miki Krstović, Gordan Kičić, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Boris Isaković, Nenad Dirić i Nada Šargin.

Miloš Radivojević autor je nekih od najznačajnijih dela domade kinematografije, kao što su Bube u glavi, Kvar, Dečko koji obedava, Živeti kao sav normalan svet, Una, Buđenje iz mrtvih i Odbačen. Osvojio je preko 100 značajnih međunarodnih, jugoslovenskih i srpskih priznanja u različitim kategorijama filmskog stvaralaštva, među kojima su Medalje Zlatni lav iz Venecije, Bronzane palme iz Valensije, Zlatne, Srebrne i Bronzane arene na nekadašnjem Jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli i nagrade Aleksandar Lifka, na Filmskom festivalu na Palidu. U International Film Guide-u film Kvar zauzima mesto među 10 najboljih filmova snimljenih 1979/80 godine. Radivojevid je bio umetnički direktor Avale filma, krajem osamdesetih, u periodu u kome je Avala snimila više od 20 filmova i koprodukcija. Dugogodišnji redovni profesor Filmskog scenarija na Fakultetu Dramskih Umetnosti, sa Živojinom Pavlovidem, Slobodanom Šijanom i Dušanom Đokovidem učestvovao je u formiranju Majstorskih klasa režije na današnjoj Akademiji umetnost.

Povezana vest:  Džoš Duhamel posetio poplavljen rodni grad

Kroz film Kako su me ukrali Nemci nastavlja se saradnja Miloša Radivojevića i Svetozara Cvetkovića, koja je započela filmom Ni na nebu ni na zemlji 1993. Cvetkovid se i ovog puta nalazi u ulozi producenta Radivojevidevog filma, sa kudom Testament films. Film je snimljen u koprodukciji sa producentskim kudama iz regiona – Aatalanta, Ljubljana, Jadran Film, Zagreb, Magic Box, Novi Sad, Concept films, Beograd, Cine labs, Beograd i Mapa, Podgorica.

Posetioci Cinema City festivala prošle godine su imali priliku da se podsete, a neki prvi put upoznaju sa čuvenim Radivojevidevim filmom Dečko koji obedava, koji je prikazan na otvorenom u Dunavskom parku, u okviru selekcije Planet Rock. Ove godine ne propustite svetsku premijeru filma Kako su me ukrali Nemci na Cinema City festivalu!