Montevideo-Bog-te-video_plakat

Trostruki trijumf Montevidea na MTV nagradama

 

Na prvoj dodeli regionalnih „Gorki list MTV filmskih nagrada“ u nedelju uveče srpski „Montevideo, Bog te video“ proglašen je za najbolji film, dok su njegovi protagonist Nina Janković i Miloš Biković, u preostale dve kategorije, osvojili naslove najbolje glumice i glumca.

Na MTV svečanosti upriličenoj u beogradskom pozorištu i opera „Madlenijanum“, režiser „Montevidea“ Dragan Bjelogrlić zahvalio je svima koji su glasali za njegov film i čestitao svojim glumcima Jankovićevoj i Bikoviću „na prvim nagradama u životi“.

-Želim da ovo postane najozbiljnija filmska manifestacija u regionu, jer treba da se malo družimo i takmičimo – poručio je Bjelogrlić.

U konkurenciji za najbolji film bili su i srpska tinejdžerska drama „Tilva Roš“, slovenačka komedija „Gremo mi po svoje“, hrvatski akcioni-triler „Šuma Summarum“ i makedonsko ostvarenje „Majki“. Dobitnica MTV-ijeve nagrade na regionalno najbolju glumicu, sa svečanosti odsutna Jankovićeva, video porukom je zahvalila svima koji su glasali za nju, naglasivši da je „za mladu glumicu ovo fantastičan uspeh“.

Povezana vest:  Film "Little Fockers" na vrhu sa 26,3 miliona dolara

Njene konkurentkinje bile su iz Srbije za „Ženu sa slomljenim nosem“ Branka Katić, iz Hrvatske Marija Škaričić za „Majku asfalta“ i Lucija Šerbedžija za „72 dana“, i Slovenka Iva Krajnc za srpski film „Besa“.

Biković je pobedio ispred kolege iz „Montevidea“ Petra Strugara, kao i zemljaka Nikole Rakočevića iz „Šišanja“, a u konkurenciji za „Najboljeg glumca“ su bili i hrvatski glumac Leon Lučev za „Na putu“ i Slovenac Jurij Zrnec za „Gremo mi po svoje“.

Povezana vest:  Predstavljen novi selektor, Savet i program Festivala evropskog filma Palić

-Ovo mi je prva nagrada! Pošto su svi nešto duhoviti za dodele MTV nagrada, kunem se da sam smislio nešto duhovito, ali sam zaboravio – rekao je Biković zahvalivši ekipi „Montevidea“, a posebno Bjelogrliću što ga je kao debitanta angažovao i „bio ludo hrabar“.

Prva dodela regionalnih MTV nagrada, po uzoru na tradicionalne svetske „MTV Movie Awards“, protekla je uz „crveni tepih“, ovaj put zelene boje u duhu sponzora Gorkog lista, kojim su prošetale VIP zvanice, većinom iz Beograda i Srbije.

Organizatorima iz MTV-ija ide na dušu što je u parteru u „Madlenijanumu“ ostalo podosta praznih od nekoliko stotina stolica, ali je atmosferu u dvorani uspešno održala na visokom nivou raspoložena i duhovita voditeljka dodele Iva Prester, pevačica hrvatske treš-pop grupe „Lolobriđida“.

Povezana vest:  Slavko Štimac i Sergej Trifunović u Cineplexxu u Nišu

Nagrade su uručivali glumci Gordan Kičić, Stefan Kapičić I Slovenka Katarina Čas, kao i vlasnik Gorkog lista Vojin Đordević, a u muzičkom delu nastupili su zagrebački pop sastav „DŽinks“ i beogradska pop soul pevačica Aleksandra Kovač, makedonski „Baj d fiš“ (Bei the Fish) sa Karolinom Gočevom, dok je trojka „TZS“ odrepovala imena svih kandidovanih filmova.

MTV je određivao nominovane, a za najbolje se glasalo preko regionalnih sajtova mtv.rs, mtv.com.hr i mtv.si. Na dodeli nisu saopšteni podaci o glasanju. Regionalni MTV nije direktno prenosio dodelu svojih filmskih nagrada, već je najavljeno da će prikazati snimak naknadno.