mikser festival

MIKSER FESTIVAL 2011 – ERUPCIJA KREATIVNOSTI

Mikser je tokom pet dana održavanja učinio da Beograd postane evropski epicentar kreativnosti. Blizu 1.500 učesnika koji su svoje umeće iskazali kroz programe 14 programskih zona, od toga više od 50 muzičkih izvođača, 60 izvrsnih govornika u Kontak zoni, blizu 100 izlagača iz domena vizuelne umetnosti i industrijskog dizajna i 60.000 posetilaca iz regiona i Evrope, opravdali su „titulu“ koju manifestacija nosi već treću godinu za redom, a Mikser je i ovoga puta pokazao da je najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti.

Mikser festival 2011 je kao polaznu tačku za koncepciju ključnih programskih celina uzeo jubilej – 20 godina od raspada SFRJ, sa idejom da ponudi mogućnost za paralelno čitanje istorije naroda sa ovih prostora. U Visual Art zoni kustosi su suočili predstavnike najmlađe generacije umetnika i njihovo poimanje nekadašnje zajedničke države, sa već etabliranim imenima u svetu vizuelne umetnosti poput Marine Abramović, Mrđana Bajića i Vladimira Perića, stvarajući specifičan umetnički doživljaj koji ni jednog posetioca nije ostavio ravnodušnim. Na ovaj jubilej se nadovezala još jedna značajna godišnjica – 30 godina od Novog talasa, koja je satkala jedinstven muzički program i  „oživela“ neke od najdražih ploča prethodnih decenija, a sve to uz podršku domaćih sastava – Darkwood dub, Svi na pod!, Jarboli, Zemlja gruva, Petrol, Neočekivana sila, Vrooom i Veliki prezir. Muzičko putovanje simboličnog naziva „Povratak u budućnost“ upotpunili su Leo Martin u pratnji vojnog orkestra i vanvremenski kantautor Arsen Dedić.

Povezana vest:  Turespaña proslavila Svetski dan tapasa u Beogradu

Kontakt zona je ugostila brojne istaknute pojedince iz različitih oblasti delovanja u rasponu od umetnosti do ekologije, među kojima su se našli Aron Kenedi, uredik najuglednijeg magazina u domenu dizajna – „Print“, Bernard Kuri, ekscentrični libanski arhitekta svetske reputacije, koji inspiraciju pronalazi u razaranim gradovima poput Bejruta i Beograda, Zak Liberman, prema oceni magazina „Tajm“ jedan od najkreativnijih umova današnjice, inovator koji uspostavlja nove kriterijume u oblasti novih medija i Rajner Nolvak, idejni tvorac ekološkog pokreta „Let’s do it“, koji je inspirisao volonterske akcije širom Evrope. Nolvak je pružio podršku i volonterskoj akciji „Zajedno za reke“ koja je u okviru Zelene zone realizovana kroz saradnju Miksera i Alpha Bank, koja je prepoznala težnju organizatora da priobalje Dunava vrati Beograđanima i svoju veliku godišnju akciju pridružila aktivnostima „Zelenog tima“ Mikser festivala. Pored ove akcije Zelena zona je posetiocima donela i brojna angažovana predavanja na temu zaštite životne sredine, a poslednjeg festivalskog dana učesnicima festivala dodeljene su „Zelene nagrade“, kao podsticaj da svoje aktivnosti i nadalje usmere u pravcu održivog razvoja.

Povezana vest:  Udruženje građana KOD organizuje bespaltan program za srednjoškolce za zimski raspust: „Mala dekorativna radionica“ – KREATIVAN DIZAJN 5

U prostoru Žitomlina, Mikser je spojio mlade kreativne potencijele iz Talent zone sa komercijalnim izlagačima u Expo zoni, predstavnicima najinovativnijih kompanija iz regiona i Evrope, stvarajući šanse za razvoj novih ideja i različite oblike saradnje. Dizajnerski konkurs za nemačkog proizvođača nameštaja Kare, Ceresitova radionica za mlade arhitekte, raspisivanje novog konkursa za domaćeg giganta Simpo, Corianova majstorska radionica otvorena za dizajnerske talente, promocija novog ciklusa takmičenja za prestižnu umetničku nagradu Henkel Art Award predstavljaju neke od značajnijih vidova saradnje Miksera sa inovativnim kompanijama koje svoj dalji razvoj vezuju za angažovanje domaćih talenata. Kroz ovakve projekte koje Mikser inicira u saradnji sa partnerima festivala, mladi talenti dobijaju šansu da svoje ideje pretoče u konkretne proizvode koji će ući u proizvodnju, a samim tim i da promovišu domaću i regionalnu dizajnerske scenu širom Evrope. U tom duhu najbolji radovi Mikserovog konkursa Young Balkan Designers će,  nakon svetske premijere na prestižnom sajmu dizajna u Milanu i izložbe na Mikser festivalu, nastaviti svoju evropsku turneju – prva naredna destinacija je Sofia Design Week, a sledi Zagrebački Dan D(izajna), zatim Vienna Design Week, i druge manifestacije.

Povezana vest:  Jelena Karleuša i Duško Tošić u provodu na splavu Dragstor Play

Uprkos ekonomskoj krizi, mnogobrojne sadržaje Mikser festivala 2011 godine, potpuno besplatne za sve posetioce, bilo je moguće realizovati jedino uz nesebičnu podršku vizionarskih kompanija i institucija: Radio televizije Srbije, Skupštine Grada Beograda, Ministarstva životne sredine, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, UNDP, kompanija Alpha Bank, Becks, Coca-Cola, Henkel, Delta Generali, Alma Quatro, i mnogih drugih.

Mikser tim ne miruje tokom ostatka godine. Pored upravo objavljene monografije o Mirku Iliću, u pripremi  je nekoliko novih izdanja platforme Mikser Books. Mlade talente očekuju novi konkursi i izložbe, a nekoliko kompanija iz zemlje i regiona će u saradnji sa Mikserom razviti nove proizvode za domaće i svetsko tržište.