Premijera filma „Imaginarijum doktora Parnasusa“ – 11. februar 

Imaginarijum Hit LedzerImaginarijum doktora Parnasusa je eksplozivna, maštovita avantura, ispričana uz pomoć najsavremenijih specijalnih efekata. Mnogi je nazivaju najoriginalnijim filmom iz opusa montipajtonovca Terija Gilijama. 
Projekcije „Imaginarijuma“ 11. februara u multipleksu „Kolosej“ zakazane su u 18:15, 20:25 i 23:15.

Žanr: avantura/fantazija/misterija
Režija: Terry Gilliam (Braća Grim, Paranoja u Las Vegasu, 12 Majmuna, Monti Pajton i sveti gral)
Uloge: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Collin Farrel, Lily Cole
Zemlja produkcije: Velika Britanija/Kanada/Francuska
Godina: 2009.
Trajanje: 122 min

U trci protiv vremena, u svetu iza magičnog ogledala, jedan čovek saznaće cenu koja se plaća za snove i pokušaće da ispravi greške iz prošlosti. 

Povezana vest:  Nagrade Njujorških filmskih kritičara

Jedan od najoriginalnijih filmova iz opusa montipajtonovca Terija Gilijama, „Imaginarijum doktora Parnasusa“ završen je zajedničkim naporima prijatelja Hita Ledžera nakon njegove iznenadne smrti tokom snimanja.

Sinopsis

Imaginarijum scenaU modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalcima priliku da, prošavši kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus, jednom davno, sklopio ugovor sa đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni 16 godina. Taj trenutak se bliži, i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor sa đavolom – Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci sa vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.

Povezana vest:  Da li ste znali da je Lejton Mester rođena u zatvoru?

O filmu

Priča o nastajanju filma nezaboravna je kao i filmska priča. Iznenadna smrt glavnog aktera, Hita Ledžera (Betmen: Mračni vitez, Planina Broukbek) nakon manje od polovine snimanja, zamalo je naterala Gilijama da prekine sa snimanjem. Trojica Ledžerovih prijatelja: Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou, pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi se film završio. Toni Gilijan napravio je male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno. 

Povezana vest:  Vampirska priča i za one koji ne vole vampire: „Pusti pravog da uđe” u bioskopu od 18. novembra

U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao „film Hita Ledžera i prijatelja“.

„Imaginarijum doktora Parnasusa“ je film o svim važnim temama o kojima Teri Gilijam priča priče: moralnosti, potrazi za srećom, ljubavi, snazi koju imaju snovi, i, pre svega, priča o nepobedivosti ljudske imaginacije. Tragedija koja se dogodila tokom snimanja naterala je ekipu filma da, iskoristivši modernu tehnologiju za specijalne efekte, ode još dalje u otkrivanju čudesa sveta koji se nalaze u ljudskoj mašti i svetu koji nas okružuje.