KingsSpeech

Kolinu Fertu viteška titula

 

Glumac Kolin Firt, muzičar Brajan Feri i guverner Banke Engleske Mervin King su među grupom zabavljača, poslovnih ljudi, naučnika i sportista kojima su danas dodeljene počasti britanske kraljice Elizabete.

Kako prenose agencije, 965 ljudi našli su se na listi koja priznaje dostignuća u svim oblastima života u Britaniji, od slavnih i bogatih do običnih radnika.

Oskarovac Firt, koji je dobio nagradu američke akademije za ulogu u filmu “Kraljev govor“ gde je glumio mucavog kralja Džordža šestog koji je kraljičin otac, dobio je orden Kompandanta reda britanskog carstva.

Povezana vest:  Ketrin Hajgl u filmu televizije HBO

Ovaj 50-godišnji glumac svetsku slavu je stekao ulogom gospodina Darsija u televizijskoj seriji “Gordost i predrasuda“ rađenoj 1995. godine po romanu Džejn Ostin.

Guverner centralne banke King, koji je pomogao britanskoj ekonomiji da prebrodi svetsku finansijsku krizu, proglašen je za vitezom, što je jedna od najvećih počasti koja se dodeljuje.

Glumica Dženet Suzman proglašena je za “damu“ dok je pevač grupe “Roksi mjuzik“ Brajan Feri takođe proglašen za Komandanta reda britanskog carstva.

Povezana vest:  Džorž Kluni: Postajem prestar za glumu

Isti rang dodeljen je i advokatu Marku Stivensu koji trenutno radi kao advokat odbrane osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pred švedskim sudom.

Kapetan i trener engleskog kriket tima takođe su dobili titule, kao i naučnik Bob Edvards koji je razradio tehnologiju veštačke oplodnje in vitro.

Britanski sistem počasti jedan je od najstarijih na svetu i titule se dodeljuju dva puta godišnje – na kraljičin rođendan i Novu godinu. Elizabeta Druga rođena je 21. aprila, ali se njen rođendan zvanično slavi 11. juna.

Povezana vest:  Za 22 filmska projekta 35,7 miliona dinara iz budžeta grada