Bata Zivojinovic

Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!

Na otvaranju ovogodišnjeg Cinema City festivala, Omaž domadem autoru bide odat retrospektivom filmova i uručenjem nagrade za životno delo glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (rođenom u Koradici

1933. godine). Na festivalu de biti prikazani neki od njegovih najčuvenijih filmova, kao što su Valter brani Sarajevo, Tri, I Bog stvori kafansku pevačicu i Bitka na Neretvi.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji počinje u subotu 18. juna, u Novom Sadu, svake godine prikazuje ostvarenja značajnih filmskih autora, koji su obeležili razvoj strane odnosno domade kinematografije. Omaž domadem autoru ove godine je posveden velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta, Velimiru Bati Živojinovidu. Pored toga, Cinema City de dodeliti specijalno priznanje ovom čuvenom filmskom stvaraocu.

Povezana vest:  Stigao prvi trejler filma "Grdana - Gospodarica zla"

U okviru ceremonije otvaranja festivala u subotu, u Arena Cineplexu, nagradu Ibis za doprinos kinematografiji Bati Živojinoviću uručide Miloš Ignjatović, direktor Cinema City-a. ’’Nakon Aleksandra Saše Petrovida, Žike Pavlovida i Mide Popovida, ove godine odajemo priznanje našem najpopularnijem glumcu Bati Živojinovidu. Bata je istovremeno glumio u delima velikana srpske kinematografije, u filmovima crnog talasa i bio heroj partizanskih filmova. On i danas ostaje veliki miljenik publike’’ objašnjava direktorka programa Cinema City festivala, Bojana Bandid.

Povezana vest:  Ešton Kučer i Mila Kunis postali roditelji

U subotu, prvi dan Cinema City festivala, takođe de biti prikazan kultni film Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca, u kojem je Živojinovid ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. Publika de modi da pogleda ovo sjajno ostvarenje pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, koji se tokom Cinema City-a pretvara u veliki bioskop na otvorenom.

Omaž Velimiru Bati Živojinovidu, pored ostvarenja Valter brani Sarajevo, obuhvatide filmove Bitka na Nertevi Veljka Bulajida, I Bog stvori kafansku pevačicu Jovana Živanovida, Tri Aleksandra Saše Petrovida i U raljama života Rajka Grlida, koji de se prikazivati u Kulturnom centru Novog Sada.

Povezana vest:  "Argo", "Hipnotizer" i "Ralf" od sutra u bioskopima

Tokom 55 godina duge karijere, Bata Živojinovič je igrao u više od neverovatnih 270 filmova! Proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova Tri i Skupljači perja, u kojima je igrao. Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma Valter brani Sarajevo stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi.