cinea_city-jun_2011

Uspešan vikend i uzbudljiva predstojeća nedelja na Cinema City festivalu!

Cinema City internacionalni filmski festival je otvoren u subotu u Novom Sadu! Uspešan vikend su obeležili svečano otvaranje, sjajna harizma Velimira Bate Živojinovića, dve domaće premijere i 10.000 posetilaca na Petrovaradinskoj tvrđavi. Narednih dana nas očekuju premijere omnibus filma Oktobar, nagrađenog ostvarenja Iznad nas je samo nebo reditelja Jana Šomburga i premijerno prikazivanje rumunskog filma Obilazica, kao i ekskluzivne prilike za razgovor sa autorima.

U subotu 18. juna otvoren je Cinema City internacionalni filmski festival, u prostoru Arena Cineplexa, u Novom Sadu. U do poslednjeg mesta ispunjenoj sali, predstavljen je ovogodišnji žiri takmičarskih selekcija, a dodeljena su i dva značajna filmska priznanja. Legendarni Velimir Bata Živojinović primio je nagradu za doprinos kinematografiji i svojim šarmom i harizmom, uz tihe i duhovite komentare, naterao publiku na smeh. Možda je bio najtiši govornik, ali je imao najglasnije ovacije i aplauz, dokazujući da ostaje miljenik domaće publike svih generacija! Posetioci su bili u prilici da pozdrave i našeg čuvenog reditelja, Srđana Karanovića, koji je uručio nagradu za doprinos evropskom filmu slavnoj poljskoj rediteljki, gošći festivala i ovogodišnjoj predsednici žirija Exit Point, Doroti Keđežavskoj.

Povezana vest:  Avatar zaradio 1,3 milijarde dolara

Vikend na Cinema City festivalu protekao je i u znaku muzičkog otvaranja na Petrovaradinskoj tvrđavi. O tome koliko je muzička postava bila kvalitetna, koliko energije su uložili odlični bendovi, sastavi i DJ-evi najbolje govori činjenica da je program odličnom pozitivnom energijom ispratilo oko 10.000 posetilaca!

Narednih dana nas očekuje nekoliko premijera odličnih domaćih i stranih ostvarenje. U ponedeljak, 20. juna u 20.30 u Arena Cineplex bioskopu publika će moći da vidi jedan od filmova koji je izazvao veliko interesovanje u okviru Exit Point selekcije. U pitanju je ostvarenje jedne od  najaktuelnijih svetskih kinematografija – film Obilaznica, rumunskog reditelja Bogdana Apetrija. Reč je o autoru koji je korpoduciaro filmove 3 Backyards, Erika Mendelsona, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Sandens filmskom festivalu, kao i Emigranta, rumunsko ostvarenje Florana Serbana, dobitnika Srebrnog medveda na Berlinalu. Ovoga puta u ulozi reditelja, Apetri nam donosi ostvarenje o dvadestčetvoročasovnom odsustvu iz zatvora glavne junakinje, koja se mora suočiti sa najtežim životnim izborima u samo jednom danu.

Povezana vest:  Rasprodata premijera Munje Opet, otvorene dodatne projekcije   

Omnibus film Oktobar, kao diplomsko ostvarenje sedmoro mladih reditelja sa Fakulteta dramskih umetnosti, publika će prvi put moći da vidi u utorak, 21. juna u 20.30h u prostoru Arena Cineplexa. Rasprodata projekcija govori o tome da su ovi mladi autori, koji su deo festivalske platforme CINEMA NOW, izazvali veliko interesovanje kod publike. “Nadamo se da će ovo biti iskren i uzbudljiv pogled na svet u kom živimo. Pričamo o stvarima koje nas zanimaju, na način koji nas zanima“ reči su autora Oktobra Milice Tomović, Ognjena Isailovića, Ognjena Glavonića, Damira Romanova, Daneta Komljena, Senke Domanović i Ivana Pecikoze.

Nagrađeno na ovogodišnjem Berlinalu, odlično debitantsko ostvarenje reditelja Jana Šomburga,  Iznad nas je samo nebo, premijerno će biti prikazano domaćoj publici u sredu, 22. juna u 21.15 na omiljenoj lokaciji posetilaca festivala – Katoličkoj porti. Autor Jan Šomburg je gost ovogodišnjeg Cinema City festivala te će publika imati prilku da mu postavi pitanja nakon projekcije, ali i da učestvuje u razgovoru koji će sa njim voditi u okviru CineYouth edukativnog programa, u četvrtak u 15h u Areni.

Povezana vest:  "Veliki Getsbi" - da li će Lurman uhvatiti magiju romana?

Paralelno sa odličnim filmskim programom, publika, a pre svega studenti i mlađi posetioci festivala, mogu da isprate i razgovore u okviru CineYouth edukativnog programa. Pored razgovora sa Janom Šomburgom, izdvajamo i panel Šarunas Bartas: Istinska poetika života, u okviru kog će vam selektorka Cinema City festivala, Ticijana Finci, bliže predstaviti filmsku viziju ovog izvrsnog litvanskog reditelja. CineYouth vam donosi i seriju razgovora sa autorima nove selekcije festivala – Hungry Days, selektora Vladimira Perišića, koji će vas upoznati sa najboljim prvim filmovima reditelja iz celog sveta.