Montevideo-Bog-te-video_plakat

‘Montevideu’ nagrada publike na Moskovskom festivalu

Film Dragana Bjelogrlića “Montevideo Bog te video” dobitnik je ovogodišnje nagrade publike na sinoć završenom 33. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, javila je agencija Itar-Tas s.

Ruska agencija ističe da je film o učešću jugoslovenske fudbalske reprezentacije na prvom svetskom prvenstvu dobio nagradu “najstrožijeg i nepotkupljivog sudije”.

Film iz Srbije bio je uključen u takmičarski program festivala, koji je trajao od 23. juna.

Na sinoćnjem svečanom zatvaranju u bioskopu “Hudožestveni”, međunarodna federacije filmskih kritičara  “Fipresci” nagradila je debitantski film Španca Alberta Moraisa “Talasi” (Las Olas) o starcu koji odlučuje da se posle 50 godina vrati u grad u Francuskoj gde je bio u koncentracionom logoru, prenela je agencija RIA Novosti.

Povezana vest:  NIKITA MIHALKOV GOST KUSTENDORFA

Ruski filmski kritičari svoju nagradu, statuetu “Slona”, dodelili su poljskom filmu “Joana” (Joanna) Feliksa Falka iz glavnog takmičarskog programa o događajima iz 1939. godine u Varšavi, u kom junakinja filma krije od fašista jevrejsku devojčicu.

Nagrade međunarodnog žirija na čijem je čelu Džeraldina Čaplin i imena dobitnika šest srebrnih i jednog zlatnog Georgija, biće saopšteni večeras, na dodeli u bioskopu “Puškinski”.

Povezana vest:  Treći somborski filmski festival od 13. do 16. jula

Jedna od glavnih zvezda na dodeli biće britanska glumica sa ruskim korenima Helen Miren ili Jelena Vasiljevna Mironova. U glavnom takmičarskom programu učestvovalo je 17 filmova, a kritičari kao favorite navode ruski film “Ssapito šou” Sergeja Lobana, “Talase”, “Joanu” i japanski film “Ccestitka” Kanetoa Sinde.

Ukupno je do danas na moskovskom festivalu prikazano približno 500 filmova, a paralelno sa glavnim takmičarskim programom, u okviru programa “Perspektive” prikazivani su debitantski i eksperimentalni, kao i dokumentarni filmovi, a u okviru festivala prikazana je i retrospektiva filmova Vernera Hercoga, program “Gala premijere”, “8,5 filmova”, “Azijski ikstrim” i drugi.

Povezana vest:  Počelo snimanje Ustaničke ulice

Kako je saopštio predsednik festivala Nikita Mihalkov, ukupno je bilo oko 60.000 posetilaca, od čega je 30.000 gledalo  program novih ruskih filmova.