Izabran međunarodni žiri takmičarskog programa FEST-a 

fest10_418Članovi žirija takmičarskog programa ovogodišnjeg, 38. filmskog festivala FEST biće filmske kritičarke Alisa Simon i Dubravka Lakić i glumica Labina Mitevska, saopšteno je danas iz Direkcije FEST-a. 
U takmičarskom programu „Evropa van Evrope“ ovogodišnjeg FEST-a, koji će biti održan od 19. do 28. februara, biće prikazano osam filmova. 
Alisa Simon je filmska kritičarka magazina „Varajeti“ (Variety) i članica žirija mnogih svetskih festivala, poput manifestacija u Pusanu, Montrealu i Karlovim Varima. 
Glumica Labina Mitevska iz Makedonije igrala je u filmovima „Pre kiše“, „Dobro došli u Sarajevo“, „Želi me“, a bila je i producentkinja filma „Ja sam iz Titovog Velesa“, koji je pre nekoliko godina prikazan na FEST-u. 
Dubravka Lakić je filmska kritičarka beogradskog dnevnog lista „Politika“. 
Na 38. Festu u šest programa biće premijerno prikazano 64 filma iz tridesetak zemalja, a festival će biti otvoren premijernom projekcijom filma „Morfijum“ ruskog reditelja Alekseja Balabanova, 
Publika će biti u prilici nove filmove Larsa fon Trira, Kena Louča, Anga Lija, Patrisa Šeroa, Vernera Hercoga, Karena Šahnazarova, Romana Polanskog, braće Koen, Martina Skorsezea, Klinta Istvuda, Sema Mendeza, Alekseja Balabanova i mnogih drugih autora. 
Takmičarski program „Evropa van Evrope“ obuhvata filmove: „Živ“ Artana Minarolija iz Albanije, „Buben. Baraban“ Alekseja Mizgirjeva iz Rusije, „Melodija za ulični vergl“ Kire Muratove iz Ukrajine, „Metastaze“ Branka Šmita, snimljen u hrvatsko-bosansko-srpskoj koprodukciji. 
U takmičarskoj selekciji su i holandsko-jermenski film „Granica“ Arutjuna Hačatrjana, „Flešbek“ Aleksandra Jankovića iz Srbije, „Ljudi na mostu“ Aslija Ezgea, snimljen u koprodukciji Turske, Nemačke i Holandije i izraelsko-francusko-nemački film „Jafa“ u režiji Kerena Jedaje. 

Povezana vest:  Neće biti filma ''Očajne domaćice''