tilva ros_resize

Tilva Roš pobednik 40. SOFESTA!

Večeras je svečanom dodelom nagrada završen jubilarni 40. SOFEST. „Tilva Roš“ reditelja Nikole Ležaića dobitnik je velike statuete SOFEST i novčanog iznosa od 800.000 din za najbolji film Festivala. Nagrada je dodeljena producentskoj kući Kiselo dete.

Festival je proglasila zatvorenim predsednica žirija, glumica Svetlana Bojković, koja se zahvalila sopotskoj publici i poželela da kao i ovogodišnji, i sledeći Festival ima još više filmova nego prethodni.

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 400.000 DIN, dobio je Oleg Novković za film „Beli, beli svet“.

Nagradu za najbolji scenario, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobili su  Miloš Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković za film „Kako su me ukrali nemci“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobio je Uliks Fehmiu za ulogu u filmu „Beli, beli svet“.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobila je Jasna Đuričić za ulogu u filmu „Beli, beli svet“.

 

40. Filmski festival u Sopotu – SOFEST

ODLUKA ŽIRIJA O NAGRAĐENIM FILMOVIMA 40. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

Žiri takmičarskog programa 40. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu:

Povezana vest:  Dikaprio je ozbiljan glumac, tvrdi reditelj Nolan

Svetlana Bojković, glumica, Beograd, predsednica žirija

Radoslav Zelenović, direktor JK, Beograd

Predrag Velinović, filmski reditelj, Beograd

Aleksandar Denić, scenograf, Beograd

Nenad Polimac, filmski kritičar, Zagreb

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu,

doneo Odluku o nagrađenim filmovima:

 

1. VELIKA STATUETA SOFEST ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA i novčani iznos od 800.000 DIN, dodeljuje se producentskoj kući KISELO DETE za film TILVA ROŠ. Nagrada je doneta većinom glasova.

Obrazloženje: Izvanredno je upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom.

 

2. NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 400.000 DIN, dobija OLEG NOVKOVIĆ za film BELI, BELI SVET. Nagrada je doneta većinom glasova.

Obrazloženje: Njegov suvereni rediteljski postupak pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji.

3. NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobija MILOŠ RADIVOJEVIĆ, VLADISLAVA VOJNOVIĆ I SVETOZAR VLAJKOVIĆ za film KAKO SU ME UKRALI NEMCI. Nagrada je doneta većinom glasova.

Obrazloženje: Drugi svetski rat u Srbiji nikad nije prikazan iz ovako originalnog rakursa.

4. NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobija ULIKS FEHMIU za ulogu u filmu BELI, BELI SVET.Nagrada je doneta jednoglasno.

Povezana vest:  Dženifer Aniston pozvala bivšu svekrvu na svoje venčanje

Obrazloženje: Snažno je dočarao lik koji u završnici poseduje nepatvoreni patos junaka grčke tragedije.

5. NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobija JASNA ĐURIČIĆ za ulogu u filmu BELI, BELI SVET. Nagrada je doneta jednoglasno.

Obrazloženje: Njena interpretacija žene koja je spremna na sve kako bi zaštitila one koje voli, odiše surovom, nesvakidašnjom glumačkom snagom.

 

6. NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM PO ODLUCI ŽIRIJA PUBLIKE (u sastavu Mirjana Simić, Dragan Pavlović i Miodrag Urošević) koju čine statueta SLOBODA i novčani iznos od 200.000 DIN, dobija trilogija MIRIS KIŠE NA BALKANU.

Obrazloženje: Trilogija na humani način prikazuje sudbinu porodice u različitim istorijskim periodima, dobrim i teškim vremenima kao i ljubav koja prihvata dijalog civilizacije i ličnu sreću nasuprot verskim ograničenjima i otporu sredine. Film na dirljiv način uz vrsno filmsko umeće prikazuje put lične sreće junaka i ostavlja snažan emocionalni utisak na gledaoca.

 

7. NAGRADU ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija NEMANJA PETROVIĆ za film MONTEVIDEO BOG TE VIDEO. Odluka je doneta većinom glasova.

Povezana vest:  Sofiji Loren nagrada za 60 godina rada na filmu

Obrazloženje: Raskošna evokacija epohe kakva se retko viđa u srpskoj kinematografiji.

 

8. NAGRADU ZA NAJBOLJI SNIMATELJSKI RAD, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija DUŠAN JOKSIMOVIĆ za film NEPRIJATELJ. Odluka je doneta većinom glasova.

Obrazloženje: Njegov vizuelni prosede odlikuje se jedinstvenim koloritom i daje priči filma novu dimenziju.

 

9. NAGRADU ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija IRENA MARJANOV za film BELI, BELI SVET. Odluka je doneta većinom glasova.

Obrazloženje: Pokazala je posebnu kreativnost u  oslikavanju karaktera načinom na koji se oblače.

 

10. NAGRADU ZA NAJBOLJU ORIGINALNU MUZIKU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija ISIDORA ŽEBELJAN za film KAKO SU ME UKRALI NEMCI. Odluka je doneta jednoglasno.

Obrazloženje: Vrlo intimistička partitura jedinstveno i dramatično podvlači osećaj izgubljenosti junaka filma.

 

11. NAGRADU ZA NAJBOLJU MONTAŽU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija MARKO GLUŠAC za film NEPRIJATELJ. Odluka je doneta jednoglasno.

Obrazloženje: Njegov rad sjajno je i vrlo funkcionalno odredio ritam i pojačao dramski naboj filma.

 

Nezvanična nagrada Festivala, udruženja filmskih novinara i kritičara FIPRESCI Srbija, dodeljena je filmu NEPRIJATELJ reditelja Dejana Zečevića.