Hari Poter i relikvije Smrti_2

Svetska pretpremijera poslednjeg Harija Potera

 

U Londonu će večeras biti održana svetska pretpremijera poslednjeg filma o dečaku-čarobnjaku, „Hari Poter i relikvije smrti 2“. Troje glavnih junaka, Danijel Radklif (Hari Poter), Ema Votson (Hermiona Grejndžer) i Rupert Grint (Ron Vizli) projaviće se u 17 sati po centralnoevropskom vremenu na crvenom tepihu postavljenom na Trafalgar skveru u Londonu.

Njihovo pojavljivanje očekuju hiljade obožavalaca od kojih su mnogi već od pre nekoliko dana zauzeli mesta na trgu u centru grada gde su kampovali pod šatorima. Projekcija filma biće održana na obližnjem Lester skveru u 20 sati, a dve lokacije su povezene scenografijom Dijagonalne aleje, trgovačke ulice za mađioničare i učenike škole Hogvorts.

Povezana vest:  Panorama svetskog filma na FEST-u

Uz hiljade poklonika romana Džoane Rouling, očekuje se i dolazak stotina novinara iz celog sveta. Sedam knjiga Džoane Rouling prodato je u svetu u više od 400 miliona primeraka, u prevodu na 69 jezika među kojima je i latinski, a prema njima je snimljeno osam filmova pošto je poslednja knjiga podeljena u dva dela.

Roman „Hari Poter i kamen mudrosti“, prvi u sagi, objavljen je 1997, pošto je rukopis prethodno odbilo desetak izdavača. Prvi tiraž je bio hiljadu primeraka, od kojih je 500 bilo namenjeno bibliotekama. Prema podacima finansijskog časopisa Forbs, Džoana Rouling je jedini pisac koji je „teži“ od milijardu dolara.

Povezana vest:  BELDOCS međunarodni festival dokumentarnog filma od 8. do 14. maja u Beogradu

Danijel Radklif (Hari Poter) je najbogatiji britanski glumac mlađi od 30 godina, sa 42 miliona funti (46 miliona evra), ispred Eme Votson (Hermiona Grejndžer) sa 22 miliona funti i Ruperta Grinta (Ron Vizli) (20 miliona funti).

Prvih sedam filmova su filmski serijal koji je najviše zaradio u svetu, ispred filmova o Džejmsu Bondu i „Ratova zvezda“, sa 6,4 milijarde dolara (4,4 milijarde evra), pokazuju podaci studija Vorner.

Povezana vest:  Men's Night u bioskopu Cine Grand