SRDJAN_KARANOVIC

FESTIVAL PALIĆ

Filmovi Srđana Karanovića i Lordana Zafranovovića

 

Filmovi srpskog reditelja Srđana Karanovića i hrvatskog autora Lordana Zafranovića, koji su dobitnici ovogodišnje nagrade Filmskog festivala Palić „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji, biće prikazani od 11. do 14. Jula u bioskopu Euro Sinema u Subotici. Filmovi će biti prikazani u okviru programa „Omaž“ koji je namenjen dobitnicima te značajne nagrade, a projekcije će biti organziovane od 18.00 i 20.00 časova, saopštili su organizatori Palićkog festivala.

Reditelj Srđan Karanović rođen je 1945. godine u Beogradu i jedan je od pripadnika Praške škole reditelja koji su svoje formalno obrazovanje stekli na praškoj filmskoj akademiji FAMU.

Prva rediteljska iskustva stekao je radeći kratke filmove i na televiziji. Njegov prvi dugometražni igrani film „Društvena igra“ (1972) govori o filmskim željama glumaca-amatera koji žele da igraju u „pravome“ filmu.

Povezana vest:  Robert i Kristen proglašeni parom godine

U svom drugom filmu „Miris poljskog cveća“ (1977) on snima svojevrsni filmski esej o glumcu koji, zasićen glumom, beži iz pozorišta među imitatore, svirače i pevačice (narodne stvaraoce) kako bi se očistio od urbanih zala. Ovaj film mu donosi nagradu za režiju u Puli i nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI u Kanu.

Na televiziji se proslavio kultnom serijom „Grlom u jagode“ (1976) čiji filmski nastavak „Jagode u grlu“ snima 1985. godine. Poslednji film koji je snimio je „Besa“ 2009. godine. Lordan Zafranović je jedan od najkontroverznijih autora stare Jugoslavije. U njegovim filmovima ima mnogo erotike, drame, sjajne fotografije i estetike.

Povezana vest:  Gvinet Paltrou repuje dok kuva

Rođen je 1944. godine u mestu Maslinica na Šolti. Nakon što je diplomirao književnost i likovnu umetnost na Univerzitetu u Splitu, Zafranović je upisao čuveni FAMU u Pragu, gde je studirao filmsku režiju i diplomirao 1981. godine.

Njegovo najznačajnije delo „Okupacija u 26 slika“ (1978) prvi je deo njegove trilogije Drugog svetskog rata. Za ovaj film Zafranović je osvojio „Zlatnu Arenu“ za najbolji film na filmskom festivalu u Puli, a takođe je prikazan u zvaničnoj konkurenciji u Kanu, i bio je veliki bioskopski hit u Jugoslaviji.

Druga dva dela ove trilogije su „Pad Italije“ (1981) i „Večernja Zvona“ (1986) i smatrani su provokativnim zbog mešavine erotike i politike, pod uticajem Pjera Paola Pazolinija (Pier Paolo Pasolini), Lukina Viskontija (Lućino Visconti) i Bernarda Bertolučija (Bernardo Bertoluči).

Povezana vest:  "Pipl": Čening Tejtum najseksi muškarac na svetu

Sredinom 1980-ih se okrenuo intimnijim ljubavnim temama, sa filmovima kao što su „Ujed anđela“ (1984) i „Haloa: praznik Kurvi“ (1988), poznatih po izraženoj erotici. Režirao je i brojne televizijske produkcije, a zbog svojih antiratnih filmova i žestoke kritike bilo koje vrste nacionalizma, Zafranović je početkom devedesetih stekao status političkog disidenta u postjugoslovenskoj Hrvatskoj. Tada se seli u Prag, gde i danas živi i radi. Ulaz na projekcije filmova u okviru programa „Omaž“ u bioskopu Euro Sinema u Subotici je besplatan.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula. Ove lgodine na festivalu će biti prikazano više od 90 filmova u deset filmskih selekcija.