MovieTape

Film Selo bez žena nagrađen u Estoniji

 

Dokumentarni film reditelja Srđana Šarenca „Selo bez žena“ o braći iz sela u jugozapadnoj Srbiji koja traže neveste u Albaniji, osvojio je People’s Award na festivalu u Estoniji. Film je nagrađen 9. jula u kategoriji autorskog dokumentarnog filma na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma održanom u gradu Parnu, u Estoniji, na osnovu glasova naroda putem televotinga.

Selo bez žena je film o trojici braće Janković, poslednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevestama iz Albanije. Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa i pevca i žive u selu u kom ženska noga nije kročila poslednjih 15 godina. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevestu i spasi selo od nestanka.

Povezana vest:  Uspešno uskrsnuće! - Završen 3. Dead Lake Horror & Wine Festival

U susednoj Albaniji situacija je, međutim, obrnuta pošto su svi muškarci otišli na rad u Grčku a žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici da pruže ruku pomirenja „neprijatelju“.

Film je u maju osvojio drugu nagradu na festivalu dokumentarnog filma u Madridu. Do sada je prikazan na 20 međunarodnih festivala, a dobitnik je nagrade za najbolji projekat Zagrebdox pitćing Foruma 2008. godine. U Srbiji je „Selo bez žena“ prikazano na Festivalu Slobodna zona u novembru prošle godine.

Povezana vest:  Kira Najtli: Svesno ne igram u blokbasterima

Film će u julu biti prikazan na Sarajevo film festivalu i Doku Prizren film festivalu u Prizrenu. Reditelj filma Srđan Šarenac je rođen u Sarajevu 1977. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, a magistarske studije u Amsterdamu.

Međunarodnu premijeru „Selo bez žena“ imao je na festival dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu u oktobru prošle godine.

Povezana vest:  Premijera poslednjeg filma o avanturama Hari Potera zakazana je za 13. jul!

Scenarista i reditelj filma je Srđan Šarenac, a producenti Estelle Robin You i Igor A. Nola. Film je nastao u produkciji Les Films du Balbari te u koprodukciji s Mainframe Production.