Karanovic plocica

Lifkina aleja – novina koju Festival ove godine poklanja Paliću

Dvanaest klupa sa 24 slavna imena – to je jedna od novina koje Festival ove godine poklanja Paliću. U budućoj Lifkinoj aleji, u parku odmah pored Velike terase, na redu klupa postavljene su metalne pločice sa ugraviranim imenima svih 24 dosadašnjih dobitnika nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Palićki festival od 2000. godine dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu.

Povezana vest:  Komedija "Sedam psihopata" od sutra u bioskopima

Festival želi da i na ovaj način oda počast Aleksandru Lifki, kao i dobitnicima nagrade koja nosi njegovo ime – da svi oni na Paliću budu prisutni 365 dana godišnje, a ne samo u vreme Festivala.

Podsetimo, dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Milena Dravić i Miklós Jancsó (2000), Dušan Makavejev i Jiří Menzel (2001), Gordan Mihić i Lucian Pintilie (2002), Puriša Đorđević i Krzysztof Zanussi (2003), Žika Mitrović i Margarethe von Trotta (2004), Eva Ras i Andrzej Wajda (2005), Velimir Bata Živojinović i Theo Angelopoulos (2006), Ljubiša Samardžić i István Szabó (2007), Goran Paskaljević i Ken Loach (2008), Miki Manojlović i Ken Russell (2009), Goran Marković i Costa Gavras (2010), te ovogodišnji dobitnici Lordan Zafranović i Srđan Karanović (na slici, pored „svoje“ klupe).

Povezana vest:  Konkurs za volontere i volonterke Filmskog festivala Slobodna zona