Emir_Kusturica_kan_2011

Kusturica sutra u Pragu zatvara festival „San letnje noći“

 

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, zvezda drugog festivala „San letnje noći“ u Pragu, nastupiće sutra uveče na zatvaranju festivala sa svojim svetski poznatim bendom “ The No Smoking Orćestra“ i gostima na pontonu na Vltavi kod Karlovog mosta.

Festival u organizaciji Udruženja građana Luka Praha, nedeljni program ispunjen muzikom, igrom, filmom, umetnošću i zabavom, koji su prošle godine pokrenuli ljudi iz nekadašnje Jugoslavije u znak zahvalnosti što su u vreme ratova našli utočište u Češkoj, ove godine je u znaku popularnog Kusturice, nekadašnjeg praškog studenta.

Povezana vest:  Elizabeta Benks u adaptaciji romana

Na sajtu organizatora, udruženja „Luka Praha“ najavljeno je da će pored Kusturice i njegovog orkestra na zatvaranju festivala nastupiti i ženska vokalna grupa „Vrelo“ iz Srbije. Reč je o jednoj od najoriginalnijih grupa savremene svetske muzičke scene poznatoj po saradnji sa vodećim svetskim umetnicima. Među njima je i Kusturica sa kojim su snimili muziku za njegov film „Život je čudo“ i učestvovali u njegovoj pank operi „Dom za vešanje“(Time of the Gypsies).

Gost Kusturice biće i jedan od najtalentovanijih i najsvestranijih pevača češke muzičke scene Dan Barta, mlada rege-pop grupa iz Praga „The Spankers“ koju vodi harizmatična pevačica sa zanosnim glasom Tereza Kripnerova. Predstaviće se i italijansko-bosansko-hrvatski sastav „Maksmaber Orkestar“ osnovan 2003. godine u Trstu u Italiji čija muzika odražava njihovo poreklo,spaja mediteransku i istočnoevropsku narodnu muziku i „Boro Balkan bend“ koji čine Boro Prelić iz Srbije i Joanis Kapnistis iz Grčke.

Povezana vest:  Sem Pejdž sa Menhetna ide u Visterija lejn

Festival u Pragu otvoren je 18. jula revijom Kusturičinih filmova, publika je videla filomove „Dom za vešanje“, „Otac na službenom putu“, „Život je čudo“ a danas će u prisustvu Kusturice moći da pogleda izložbu mostarskog fotografa Draga Teodorovića – Zeke, fotografije na kojima prati najzanimljivije momente sa koncerata i pozorišnih predstava Kusturice i njegovog benda sa turneja širom sveta.

Povezana vest:  Film "Ljubav na daljinu" od sutra na redovnom bioskopskom repertoaru

Izložbu će otvoriti predsednik Karlovarskog filmskog festivala, češki glumac Jirži Bartoška, a potom će Kusturica svom profesoru, češkom režiseru Otakaru Vavri, u čijoj klasi je diplomirao režiju, uručiti nagradu festivala Kustendorf za životno delo i doprinos kinematografiji. Trebalo je da mu je uruči na ovogodišnjem festivalu u Mokroj Gori, ali Vavra koji se bliži stotoj godini, zbog lošeg zdravlja nije mogao da dođe.