17. Sarajevo film festivalDanas počinje 17. Sarajevo film festival

Sarajevo film festival, 17. po redu, počinje danas, a u takmičarskom programu biće prikazana i tri srpska dokumentarca -„Trči za život“ Mladena Matičevića, „Sinema komunisto“ Mile Turajlić  i „Polazak“ Gorana Stankovića, najavljeno je na sajtu manifestacije.

Srpski filmovi takmičiće se u konkurenciji 23 dokumentarna ostvarenja za nagradu „Srce Sarajeva“, a o najboljem odlučivaće žiri u sastavu: direktor „Visions du Réel“ festivala u Švajcarskoj Lusiano Barisone, makedonska rediteljka Biljana Garvanlieva i američki novinar u pisac Dejvid Rif.

Povezana vest:  Dženifer Aniston trudna, misli da nosi blizance

U takmičarskim selekcijama dugometražnog igranog i kratkog filma ove godine nema srpskih ostvarenja.

rethodne dve godine na sarajevskom festivalu trijumfovali su filmovi „Tilva Roš“ Nikole Ležaića i „Ordineri pipl“ (Ordinary people) Vladimira Perišića.

U Sarejevo već su stigli prvi gosti, među kojima su argentinska rediteljka Lukrecija Martel (gošća programa „Posvećeno) i američka rediteljka i članica žirija takmičarskog programa, u selekciji igrani film, Mišel Ohajon.

Povezana vest:  Džordž Kluni ili Noa Vajl će glumiti Stiva Džobsa

Manifestaciju će večeras u Narodnom pozorištu otvoriti film „Le Harve“ finskog reditelja Akija Kaurismakija.

Ovogodišnja selekcija bosansko-hercegovačkih filmova obuhvata i dva filma rađena u koprodukciji sa Srbijom –  „Motel Nana“ Predraga Velinovića i „Neprijatelj“ Dejana Zečevića.

U okviru „Panorame“ biće prikazan film „Beli beli svet“ Olega Novkovića, rađen u srpsko-nemačko-švedskoj koprodukciji, dok je ostvarenje „Scene sa ženama“ Nikole Ljuce, u koprodukciji Srbije i BiH, u selekciji „Sarajevo grad filma“. Ljuca će na festivalu predstaviti i svoj projekat u razvoju „Humidity“.

Povezana vest:  Armand Asante u Srbiji na snimanju "Montevidea"

Festival traje do 30. jula, a među 50-tak gostiju biće i priznati nemački reditelj Vim Venders i engleska glumica Šarlot Rempling.