MovieTape

Hercegnovski filmski festival od 1. do 7. avgusta

 

Jubilarni, 25. Montenegro film festival biće održan od 1. do 7. avgusta u Herceg Novom, a otvoriće ga crnogorsko-hrvatska koprodukcija „Lokalni vampir“ u režiji Branka Baletića. U program ovogodišnjeg festivala uvršteno je više filmova reditelja iz Srbije: „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, „Neprijatelj“ Dejana Zečevića, „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Radivojevića, kao i „Ako zrno ne umre“ Siniše Dragina, snimljen u koprodukciji Srbije, Rumunije i Austrije.

Povezana vest:  Film “Formula uspeha” od 1. decembra u bioskopima

Na festivalu će premijerno biti prikazan film „Mali ljubavni bog“ Željka Sošića, snimljen u koprodukciji Crne Gore, Makedonije i Slovenije, a najavljen je i crnogorski film „Poslednje poglavlje“ Nemanje Bacanovića.

Publika Hercegnovskog filmskog festivala biće u prilici da pogleda i međunarodnu koprodukciju „Cirkus Kolumbija“ u režiji Danisa Tanovića, ostvarenje „Pank nije mrtav“ Vladimira Blaževskog iz Makedonije i film „Majka asfalta“ u režiji Dalibora Matanića iz Hrvatske.

Povezana vest:  Dejvid Hejman snima film po francuskim romanima

Za festivalske nagrade takmiče se i bugarsko-švedska koprodukcija „Ostrvo“ u režiji Kamena Kaleva, zatim belgijsko-francuska koprodukcija „Vila“, zajedničko delo grupe reditelja, italijansko ostvarenje „Imamo papu“ Nanija Moretija i „Naš veliki očaj“ Sejfija Teomana iz Turske.

Najboljem filmu biće dodeljena nagrada „Velika zlatna mimoza“, a biće dodeljene i nagrade za najbolju režiju, glumca i glumicu i druga priznanja.

Povezana vest:  Dženifer Lav Hjuit u ulozi propale lepotice

Nekada poznat kao Jugoslovenski festival filmske režije, zatim kao Jugoslovenski filmski festival, a od 2002. Hercegnovski filmski festival, 2009. godine dobio je status manifestacije od državnog značaja (Montenegro Film Festival).