Prateći program Festa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 

fest10_418Prateći program 38. Festa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, pod nazivom „Otvarajući šampanjce“, počeće 20. februara projekcijom filma „Meš“ (1970) Roberta Altmana. 
Filmom „Meš“ 9. januara 1971. godine u Domu sindikata u Beogradu otvoren je prvi Međunarodni filmski festival Fest, a posetioci Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće u prilici da do kraja februara pogledaju još petnaestak filmova koji su prikazivani na otvaranju Festivala. 
Ciklus obuhvata i filmove „Vrt Finci-Kontinijevih“ (1970) Vitorija de Sike, „Opsadno stanje“ (1972) Koste Gavrasa, „Amarkord“ (1973) Federika Felinija, „Izuzetni leševi“ (1976) Frančeska Rosija, „Ja sam bog-otac“ (1977) Paola i Vitorija Tavijanija. 
Biće prikazano i ostvarenje poljskog reditelja Andžeja Vajde „Čovek od mramora“ kojim je otvoren Fest 1979. godine, kao i „Apokalipsa“ Frensisa Forda Kopole, koja je prikazana na otvaranju Festa 1980. 
Publika će moći da se podseti i filmova koji su otvarali Fest tokom osamdesetih godina, među kojima su „Kagemuša – senka ratnika“ Akire Kurosave, „Fani i Aleksander“ Ingmara Bergmana, „Kraj rata“ Drana Kresoje, „Misija“ Rolanda Džofe i „Pokajanje“ Tengiza Abuladzea. 
U program su uvršteni i filmovi „Plači, voljena zemljo“ Darela Ruta i „Tajne i laži“ Majkla Lija, „Jovanka Orleanka“ Lika Besona, „Ples u tami“ Larsa fon Trira i „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskog, koji će biti prikazan u samoj završnici. 
U Kinoteci će tokom trajanja Festa, koji se održava od 19. do 28. februara, biti prikazan i deo glavnog festivalskog programa. 

Povezana vest:  Vreme je za povratak u magiju! Izašao je prvi trejler filma Fantastične zveri: Tajne Dambldora