mostra_2010

Danas počinje 68. Mostra

 

Projekcijom političke drame „Martovske ide“ u režiji Džordža Klunija u Veneciji se danas otvara 68. međunarodni filmski festival. Za Zlatnog lava na ovogodišnjoj Mostri nadmetaće se 23 filma, a do sada su poznata 22 naziva. Naslov poslednjeg filma u takmičarskoj selekciji biće objavljen naknadno.

Na Mostru će doputovati brojne holivudske zvezde – Kira Najtli, Kejt Vinslet, Gvinet Paltrou, Met Dejmon, Kolin Fert i drugi. Među filmovima u konkurenciji za Zlatnog lava je nova adaptacija romana „Orkanski visovi“ Emili Bronte koju je snimila Andrea Arnold.

Povezana vest:  U susret početku prikazivanja filma "Warcraft – početak" jedinstveni događaj za sve ljubitelje

U takmičarskoj selekciji je i „Dečko, dama, kralj špijun“ u režiji Šveđanina Tomasa Alfredsona, adaptacija romana Džona Le Karea sa Kolinom Fertom, Gerijem Odlmanom i Džonom Hartom u glavnim ulogama.

Među ostvarenjima u trci za prvu festivalsku nagradu su i „Carnage“ Romana Polanskog, sa Kejt Vinslet, Džodi Foster i Kristofom Valcom, „Killer Joe“ Vilijama Fridkina i „A Dangerous Method“ Dejvida Kronenberga.

Povezana vest:  Robert de Niro i Ričard Prajs spremaju policijsku seriju

Hongkonški reditelj Džoni To predstaviće film „Life Without Principle“, a Rus Aleksandar Sokurov ostvarenje „Faust“.  Predsednik festivalskog žirija je dvostruki dobitnik Zlatnog lava Daren Aronofski. Ovogodišnja Mostra trajaće do 10. septembra.

Italijanski režiser Marko Belokio dobiće Zlatnog lava za životno delo. Svečana dodela nagrade, zakazana za 9. septembar, počeće projekcijom 12-minutnog filma u čast Belokija, a potom će biti prikazan njegov film „U ime oca“ iz 1971.

Povezana vest:  "Melancholia" najbolji film u 2011., a Kristen Danst i Bred Pit najbolji glumci