MovieTape

Počinje filmski festival u San Sebastijanu

 

Međunarodni filmski festival u San Sebastijanu otvara se danas a u konkurenciji za glavnu nagradu festivala su azijski filmovi, prenosi Frans pres. Festival, koji traje do 24. septembra, najstariji je i najprestižniji na španskom govornom području.

Ove godine, japanski, južnokorejski i kineski filmovi nalaze se u konkurenciji od 16 ostvarenja koja se takmiče za Zlatnu školjku, glavnu nagradu festivala. Hirokazu Koreda, jedno od najvažnijih imena japanskog filma, u konkurenciji je sa svojim filmom „Kiseki“ (Želim) o dečaku koji je zbog razvoda svojih roditelja odvojen od brata.

Povezana vest:  Robert i Kristen planiraju venčanje

Iz Kine, “11 cvetova“ Vanga Ksiaošuaija je još jedan film o dečaku i ranjenom ubici koji traži od njega pomoć. Iz Južne Koreje, Kim Ki-dukov „Amen“ je priča o ženi koja traži svog dečka po celoj Evropi ali biva silovana, opljačkana i mora da beži od napadača. Američka glumica i oskarovka Frensis Mekdormand predsedavajući je žirija 59. festivala.

Povezana vest:  KARTE ZA PREMIJERU FILMA "KRCKO ORAŠČIĆ I ČETIRI KRALJEVSTVA" OD DANAS U PRODAJI

Kulminacija festivala biće svetska premijera „Nedodirljivih“ (Intoućables) komedije francuskog dua Erika Toledana i Olivijea Nakača.

Jedna od najpoznatijih glumica Holivuda, Glen Klouz (64) dobiće nagradu za životno dostignuće i predstaviće svoj najnoviji film „Albert Nobs“ smešten u Irsku 19. veka u kome ona glumi ženu koja se prerušava u muškarca kako bi dobila posao u hotelu.

Povezana vest:  Sovjetski filmski klasici na Jutjubu

Glen Klouz će nagradu Donostia dobiti u nedelju, 18. septembra. Ova nagrada dodeljuje se od 1986. godine i među prethodnim dobitnicima su Gregori Pek, Beti Dejvis, Suzan SArandon, Meril Strip, Ričard Gir i Vudi Alen. Džulija Roberts je prošlogodišnja dobitnica.

Festivalu će prisustvovati i francuska glumica Ketrin Denev koja će učestvovati na retrospektivi dela Žaka Demija.