mickey-rooneyMiki Runi tužio pastorka za novčanu prevaru

Američki glumac Miki Runi podneo je tužbu Vrhovnom Sudu u Los Anđelesu protiv svog pastorka i drugih članova porodice koji su ga, kako tvrdi, godinama ubeđivali da mu preti siromaštvo, primoravali ga da radi i na prevaru mu uzeli milione dolara.

Tužba, podneta u četvrtak, tereti Runijevog pastorka Kristofera Abera, Aberovu ženu Kristinu i druge za zloupotrebu punomoći, iskorišćavanje stare osobe, prevaru i druge prekršaje počinjene tokom poslednje decenije.

Prema tužbi, Aber je, dok je Runija držao u siromaštvu pomoću zastrašivanja, zloupotrebio pristup njegovom novcu. On je sa Runijevog računa sebi isplaćivo pozamašnu platu, uzimao „povišice“ i služio se računom kao svojim.

Povezana vest:  Nikolas Kejdž pozvao na borbu protiv kriminala

Kristofer Aber je optužen i da je Runija primoravao da radi, ubedivši ga da će u suprotnom izgubiti kuću i zdravstvene beneficije.

Aber je odbio da komentariše optužbe i rekao da one ne potiču od Runija već njegovih zastupnika koji ga potkradaju.

Miki Runi i njegov zastupnik Majkl R. Ogastin potpisani su kao podnosioci tužbe.

Povezana vest:  Nova Godzila 2012.

Prema optužbi, Runi je u februaru angažovao Ogastina kako bi zaštitio svoju ličnost i imovinu.

U tužbi piše i da je Aber preusmerio na sebe svu Runijevu poštu i preuzeo kontrolu nad njegovim prihodima, stambenim troškovima I troškovima socijalnog osiguranja koji su u proseku iznosili oko 12.000 dolara mesečno, kao i da je vremenom prisvojio milione dolara.

Aber se, takođe, optužuje za podizanje i korišćenje kreditnih kartica u Runijevo ime kojima je sebi obezbedio ekstravagantan život – Runijevim novcem kupio je dva automobila marke „mercedes“, jedan „porše“ i jedna trkačka kola vredna 100.000 dolara.

Povezana vest:  Andželina Džoli zainteresovana za Salt 2

Miki Runi, rođen kao Ninian Džozef Džul Mlađi, debitovao je na pozornici u vodvilju sa 15 meseci. U karijeri je igrao u stotinama filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava.

Iako je četiri puta bio nominovan za Oskara, Miki Runi nikada nije dobio nagradu američke akademije za film. Umesto toga, 1983. mu je uručena nagrada za životno delo.

Miki Runi je 1939. dobio Oskara za najboljeg mladog glumca. Ta kategorija je ubrzo ukinuta.