oskar_statue_1

Nova pravila promocije filmova pred Oskare

 

Organizatori dodele nagrada Oskar najavili su nova, strožija pravila kojima se određuje vrsta događaja na koje glasači Američke akademije za film mogu da idu pre izbora nagrađenih. Nova pravila trebalo bi da stvore ravnopravnije uslove za sve nominovane filmove, glumce i glumice tako što će večere i prijemi za članove Akademije pre dodele nagrada biti znatno smanjeni, prenosi Rojters.

-Ova pravila kampanje imaju važnu ulogu u očuvanju integriteta procesa dodele nagrada Akademije – navodi se u saopštenju predsednika Akademije Toma Širka.

Povezana vest:  Poslednji film rediteljke Anjes Varde na Festivalu francuskog filma

Glavna promena je da po saopštenju nominovanih 24. januara, članovi akademije mogu da prisustvuju samo projekcijama filmova ali ne i zabavama i propratnim događajima. To znači da večere i okupljanja glumaca, producenata i drugih koji bi mogli da popričaju sa članovima Akademije i nahvale svoj film neće biti. U prošlosti ovakvi događaji bili su ključni za dobijanje glasova.

Povezana vest:  Otvoren 59. festival dokumentarnog i kratkog filma

Kada se nominacije objave, članovi Akademije prisustvovaće samo projekcijama filmova a glumci i članovi ekipe biće dostupni za pitanja na određenim sesijama, ali bez pratećih prijema sa jelom i pićem.

Ne postoji ograničenje broja projekcija određenog filma ali nijedna osoba iz filma ne može da učestvuje u više od dve panel diskusije. Pre proglašenja nominovanih ograničenja na prijeme sa hranom i pićem nema.

Proteklih godina kampanje su postale ključne za izbor filmova koji će se takmičiti za nagradu. Kako takve kampanje koštaju hiljade dolara, siromašniji filmski radnici žalili su se da novac igra preveliku ulogu u dodeli Oskara.

Povezana vest:  Hejden Kristensen u akcionom trileru

Akademija planira i da smanji broj kopija koje se šalju članovima akademije kako bi gledali od kuće.

-Želimo da članovi Akademije vide filmove onako kako i treba, u bioskopskom okruženju – rekao je Širk.

Predstojeća dodela Oskara planirana je za 26. februar.