roman_polanski3

Polanski dobio nagradu za životno delo u Cirihu

Oskarovcu Romanu Polanskom danas je uručena nagrada za životno delo filmskog festivala u Cirihu, koju nije mogao da primi pre dve godine zbog hapšenja pod optužbom da je seksualno napastvovao maloletnicu.

Reditelj se pojavio na ceremoniji dodele nagrada u crnom odelu i beloj košulji, obožavaoci su mu dugo aplaudirali, a neki od njih su čak i zaplakali.

Polanski je dao i nekoliko autograma, pre nego što je pozirao pred stotinama fotoreportera, preneo je AFP.

Povezana vest:  Film francuske nobelovke Ani Erno na ovogodišnjem BELDOCS-u

Slavni reditelj se po dolasku nije obratio medijima, ali je, po podizanju nagrade, publici rekao da je ovo za njega „čudna godišnjica“, misleći na datum hapšenja 2009. godine.

-To nije bio samo udarac za mene, već i za moju porodicu i festival sam – rekao je on i dodao da je „bolje ikad nego nikad“ podići dostignuće za životno delo.

-Hvala svim ljudima koji su me podržali tokom ovih teških meseci. Volim da dolazim u Švajcarsku i srećan sam što sam ovde – rekao je Polanski.

Povezana vest:  Rodžera Mura tukle žene

Polanski je 27. septembra 2009. godine uhapšen po sletanju na aerodrom u Cirihu, dok je putovao na filmski festival. Borio se protiv zahteva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje i naposletku uspeo da ubedi Bern da bude pušten na slobodu 10 meseci posle hapšenja.

Francusko – poljski režiser omamio je tada maloletnu Samantu Gajmer šampanjcem i lekovima tokom foto sešna 1977. godine u kući holivudskog glumca Džeka Nikolsona i posle toga imao seks sa njom uprkos protestima devojke.

Povezana vest:  Tajno venčanje Danijela Krejga i Rejčel Vajs

Reditelj je najpre optužen po šest tačka, uključujući silovanje i sodomiju. Optužnica je ranije ublažena na nezakonito stupanje u seksualni odnos.

Polanski je nakon toga proveo 42 dana u visokoobezbeđenom zatvoru u SAD, gde je bio pod psihijatrijskim nadzorom, a potom je napustio zemlju.

Polanski je pobegao iz SAD posle niza vrlo uspešnih filmova poput „Rozmarine bebe“ i „Čajnatauna“.

On je 2002. godine dobio Oskara za film „Pijanista“, ali nije podigao nagradu zbog statusa izbeglice.